latinica  ћирилица
22/11/2014 |  09:26 | Аутор: Агенције

Да ли вас слаткиши чине депресивним?

Превише шећера у исхрани, не само да доводи до гојења, него и депресије, анксиозности и стреса, показало је ново истраживање.
Слатко - Фото: илустрација
СлаткоФото: илустрација

Исхрана богата фруктозом чини симтоме депресије и анксиозности горим код тинејџера. Такође, мијења начин на који се мозак носи са стресом. Фруктоза је шећер који се природно налази у воћу и поврћу, али се такође додаје прерађевинама.

Научници су открили да је ова врста шећера повезана са модерном “епидемијом“ канцера, срчаних болести, хипертензије, оштећења бубрега, дијабетеса типа 2, па чак и деменције. Предуга изложеност стресу може повећати крвни притисак, оштетити имуни систем, повећати ризик од срчаних болести, допринијети неплодности и убрзати старење.

У оквиру студије спроведене на Универзитету Емори у Атланти, предвођене др Констанс Херел, пацови су добијали или стандардну храну или ону богату фруктозом. Послије десет недјеља они су изложени стресу.

Испоставило се да су млађи пацови који су добијали храну богату фруктозом имали другачију реакцију на хормон стреса и производили више кортизола, него одрасли пацови. Научници су открили да је усљед другачије исхране дошло до промјене у повезаности између различитих дјелова мозга који регулишу реакције тијела на стрес.