latinica  ћирилица
22/11/2014 |  09:31 | Аутор: Глас Српске

Јама Радача крије најмање 200 тијела

У јами Радача, код Мостара, налазе се посмртни остаци 200 до 300 лица српске и бошњачке националности убијених током рата, а њихову ексхумацију опструишу поједини локални моћници, пише "Глас Српске".
Јама Радача - Фото: Глас Српске
Јама РадачаФото: Глас Српске

Саговорник близак Институту за нестала лица БиХ навео је за овај лист да је та масовна гробница заливена бетоном и прекривена смећем да би се заметнуо траг злочина.

"Тачно се зна ко је успио да спријечи ексхумацију тих тијела коју су тражила српска удружења породица несталих", истакао је тај извор, не желећи да прецизира детаље.

Како лист пише, у Тужилаштву БиХ нису ни потврдили ни негирали ову информацију, али су навели да је тај предмет актуелизован.

"Тужилаштво је 12. новембра формирало предмет у склопу којег су полицијским структурама одмах наређене активности у вези са провјерама локација у околини Мостара за које постоје информације да се на њима налазе посмртни остаци жртава српске националности из протеклог рата", рекао је портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

Он је нагласио да је Тужилаштво због што интензивнијег рада на овом случају затражило обједињавање свих предмета који се односе на те локације у предмет који је покренут у Тужилаштву БиХ.

Предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да је то удружење од Тужилаштва БиХ тражило да се предмети "Јама Радача", "Депонија Бућа поток" и "Казани" споје у један и дају у рад једном тужиоцу.

Мандић истиче да су опструкције ексхумација у БиХ присутне од највишег нивоа власти БиХ до локалних заједница, те да су актери тих недјела и политичари и представници правосудних и институција које се баве тражењем несталих.

Лист наводи да су у јами Радача, на локалитету Горанци код Мостара, 2009. су пронађени посмртни остаци три Србина и једног Хрвата, а ексхумација је настављена три године касније. Због лоших временских услова радови су убрзо обустављени у новембру 2012. године. Иако је наставак био најављен за прољеће 2013, никада више ништа није рађено.

Ексхумација је на овом локалитету први пут рађена у новембру 2008. године, али је, због временских услова, обустављена већ крајем децембра.Радови су настављени 2009. године. Према тврдњи мјештана, јама је дубока стотињак метара, а током ексхумација дошло се тек до дубине око 50 метара.