latinica  ћирилица
22/11/2014 |  10:07 | Аутор: СРНА

Регионални скуп о правима Рома

Регионална тродневна конференција "Декада инклузије Рома у БиХ: Изазови и могућности" биће одржана у Сарајеву од 27. до 29. новембра и окупиће 35 активиста ромских организација из БиХ, Србије и Албаније у настојању да побољша њихове капацитете у борби против стереотипа, дискриминације и злочина из мржње.

 "Проблеми на које ромска заједница наилази у региону су слични, мада се могу манифестовати на различите начине. Стога је размјена искустава веома битна, да би наши партнери могли да се упознају са тешкоћама које су пред њима у борби за једнакост и поштовање људских права Рома", поручио је уочи ове конференције представник Удружења "Civil rajts defendersa"  Ади Синани.

Теме о којима ће се на овом скупу расправљати укључују проблем дискриминације, говора мржње и злочина из мржње, као и регионалне и локалне механизме у борби против дискриминације.

Конференција укључује и тренинг о ефикасној употреби комуникација.

Декада инклузије Рома је међународна иницијатива која спаја владе, међувладине и невладине организације, као и представнике ромских организација цивилног друштва.

Декада је заједничка активност европских влада у сузбијању стереотипа и дискриминације против Рома и фокусира се на питања попут запошљавања, здравства и права на становање и обавезује владе да реагују, имајући у виду питања попут сиромаштва, дискриминације и рода.

На овај скуп, чији је организатор Удружење "Цивил рајтс дефендерс" позвани су представници Делегације ЕУ у БиХ, Канцеларије Савјета Европе у БиХ и Министарства за људска права и избјеглице БиХ, саопштено је из Удружења.