latinica  ћирилица
22/11/2014 |  12:59 | Аутор: СРНА

Ускоро санација борачке зграде у Кравицама

Општина Братунац обезбиједила је алтернативни смјештај за четири породице чији су станови изгорјели у недавном пожару у борачкој згради у Кравици, док је осам породица привремено смјештено код родбине, рекао је Срни начелник општине Недељко Млађеновић.Он каже да ће породице на овај начин бити збринуте до санације изгорјелих и девастираних станова, која ће почети ускоро.
Изгорјела зграда у Кравици - Фото: СРНА
Изгорјела зграда у КравициФото: СРНА

Из буџета општине, каже Млађеновић, издвојено је по 500 КМ хитне помоћи станарима борачке зграде, а обезбијеђени су и пакети са постељином, посуђем и храном вриједности 300 КМ.

Он је навео да је општина обавијестила Владу Републике Српске о овом пожару, који је 12 породица оставио без смјештаја, те да су хитно реаговала Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство за избјегла и расељена лица, која ће обезбиједити 114.000 КМ за санацију борачке зграде.

Закључком Владе Републике Српске дефинисано је да ће у трошковима санације солидарно учествовати Министарство рада и борачко-инвалидске заштите са 60 одсто, а Министарство за избјеглице и расељена лица са 40 одсто потребних средстава.

Јавну набавку, према том закључку, треба провести по хитном поступку у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

Борачка зграда у Кравици изграђена је прије осам година средствима Владе Српске за смјештај породица погинулих, ратних војних инвалида и altернативни смјештај интерно расељених српских породица. Зграда је у власништву Владе Српске.

Пожар је избио 17. новембра у стану Божане Милошевић. У ватреној стихији потпуно је уништен кров и четири стана, док је осам станова девастирано и прокишњавају, тако да нису условни за становање.

Очекује се да ће санација борачке зграде бити обављена у најкраћем року, иако се још прецизно не зна када ће почети радови. /