latinica  ћирилица
22/11/2014 |  14:50 | Аутор: СРНА

Турском амбасадору у Београду уручен демарш

Министарство спољних послова Србије уручило је демарш турском амбасадору у Београду због убиства српског навијача у Истанбулу, рекао је шеф дипломатије Србије Ивица Дачић.

"Тражимо истину о том злочиначком акту", рекао је Дачић на редовној изборној скупштини Јединствене Србије у Београду и додао да ће турски министар спорта данас са аеродрома у Истанбулу испратити посмртне остатке настрадалог навијача.

Он је навео да тренер Кошаркашког клуба "Галатасарај" више није добродошао у Србију због изјаве да су српски навијачи терористи.

Навијач "Црвене звезде" Марко Ивковић /25/ убијен је синоћ испред дворане Абди Ипекчи у Истанбулу, када су присталице "Галатасараја" напале групу од 400 српских навијача, који су допутовали на кошаркашку утакмицу.

 Вучић: Тренер Галатасараја није добродошао у Србију

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изразио је запрепашћење злочиначким убиством које је почињено над грађанином Србије и рекао свом турском колеги Ахмету Давутоглуу да Србија захтијева хитно проналажење и хапшење убице и његово најстроже кажњавање.

Такође, Вучић је саопштио Давутоглуу да шеф стручног штаба Кошаркашког клуба Галатасарај Ергин Атаман није добродошао у Србију након изјаве у којој је убијеног младића, као и све остале навијаче Црвене звезде оптужио за тероризам.

Предсједник Владе Србије истакао је да је Србија само прије неколико недјеља дочекала троструко бројнију групу навијача Бешикташа и обезбиједила им пуну сигурност и безбједност у Београду.

Предсједник Владе Републике Турске Ахмет Давутоглу изразио је жаљење што је један млади људски живот угашен и обећао је да ће турске власти учинити све да се починилац злочина пронађе и изведе пред лице правде.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић разговарао је са турским колегом који је, у име своје државе, изјавио дубоко саучешће због трагичне смрти Звездиног навијача.

Турски министар је рекао и да ће надлежни органи Републике Турске спровести хитну истрагу како би се идентификовали и санкционисали починиоци.

"Очекујем од надлежних органа Републике Турске да спроведу истрагу по хитном поступку, да утврде одговорност свих за ову трагедију и све починиоце наоштрије казне. Сигуран сам да цјелокупна и домаћа и светска јавност, не само спортска, то очекује од Републике Турске", навео је Удовичић и изразио најдубље саучешће породици и пријатељима Марка Ивковића.

Београђани протествовали испред турске амбасаде

Неколико стотина грађана окупило се вечерас испед турске амбасаде како би изразили протест због смрти навијача Црвене звезде Марка Ивковић у Истанбулу.

Грађани Београда одали почаст навијачу Црвене звезде Марку Ивковићу

Након што су одали почаст Ивковићу и упалили свијеће у цркви Светог Марка, навијачи црвено-бијелих и грађани су испред амбасаде Турске палили бакље и пјевали Звездине песме, али и клицали Косову.

Полиција није дозволила навијачима да се ближе приближе згради амбасаде, већ их је држала на дистанци од 20 метара.