latinica  ћирилица
22/11/2014 |  16:04 | Аутор: СРНА

Ветерани РС поручили српским политичарима да се уједине

Ветерани Републике Српске поручили су српским политичарима да од њих очекују да формирају већину у Народној скупштини Републике Српске, направе стабилну владу и да сложно заступају Српску у Сарајеву.
Ветерани Републике Српске (архива) - Фото: СРНА
Ветерани Републике Српске (архива)Фото: СРНА

Предсједник Ветарана Републике Српске Душко Вукотић рекао је данас у Требињу да се ова популација нада да ће они који их представљају чути ову поруку и да ће почети унутарпартијске договоре, без обзира да ли су из позиције или опозиције.

"Све ово што се у постизборном периоду дешава брине нас и бојимо се да неки од њих не поступају по Уставу Републике Српске. Све нам мирише да на везивање застава СДС-а, СДА и ХДЗ-а. Наших 26.000 сабраће су животе изгубили због везивања застава", рекао је Вукотић новинарима.

Он је истакао да ветерани и њихове породице имају трауме из тог периода, да није добро да се тако нешто поново дешава, те да неће дозволити да се поново "увлаче" у ту причу.

Вукотић је нагласио да ветеране брине могућност да ће српски представници у Сарајеву поново потписивати преношење надлежности.

"Није добро да се праве договори са освједоченим непријатељима српског народа који у својим програмима прокламују уништење, односно нестанак Републике Српске", истакао је Вукотић.

Он пита коме ће ова популација достављати захтјеве за побољшање статуса.

"Зар о њима треба да одлучује Емир Суљагић или на нивоу БиХ Жељко Комшић? Они имају легитимна права да се боре за свој народ и за позицију својих ветерана, али ми зато немамо пуно разлога да вјерујемо да ће се борити за нашу позицију и статус", каже Вукотић.

Представник ветерана романијске регије Зоран Трифуновић апеловао је на све политичке странке у Републици Српској, али и на Хрвате и Бошњаке да схвате тежину овога тренутка и да се усмјере ка јачању институција и Републике Српске, јер се само тако може остварити примаран циљ - јака и стабилна БиХ.

Он каже да се јачањем Српске јача БиХ, те да обрнут процес није могућ и да то ветерани неће дозволити.

Конференцији за новинаре присуствовали су и представници ветерана херцеговачке регије.