latinica  ћирилица
22/11/2014 |  20:01 | Аутор: СРНА

Човић: Навијач убијен са леђа

Предсједник Кошаркашког клуба "Црвена звезда" Небојша Човић рекао је да турска полиција сноси одговорност за убиство навијача "црвено-бијелих" Марка Ивковића у Истанбулу, јер није обезбиједила адекватне безбједносне мјере уочи меча против "Галатасараја".
Небојша Човић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша ЧовићФото: ТАНЈУГ

Човић је демантовао извјештај турске полиције да је Ивковић погинуо у међусобном сукобу присталица београдског клуба у Истанбулу и оцијенио да је то "спиновање" турских медија, јер први полицијски извјештај говори о томе да је младић страдао у сукобу са навијачима "Галатасараја".

"Марко Ивковић је нападнут и убоден са леђа, док је бјежао од сузавца и турских навијача", рекао је Човић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је оцијенио да је неодговорна изјава тренера "Галатасараја" Ергина Атамана да су навијачи "Црвене звезде" терористи била припрема за оно што је требало да ураде медији, који су почели да спинују и да представљају како је младић погинуо у међусобном сукобу навијача "црвено-бијелих".

Човић каже да клуб са малог Калемегдана није организовао одлазак навијача на утакмицу, али да је, одмах по сазнању да ће се присталице "црвено-бијелих" наћи у Турској, о томе обавијестио Конзулат Србије у Истанбулу, који је експресно реаговао и о томе упознао "Галатасарај" и полицију.

"Желим да избјегнем сваку манипулацију за настале догађаје. Зашто је турска полиција водила навијаче до хале, ако нису смјели да уђу, а зна се да може да дође до сукоба?", упитао је Човић.

Он је навео да је до сукоба дошло испред дворане "Абди Ипекчи" када су навијачи "Црвене звезде" дошли пред присталице "Галатасараја".

"Не треба много мудрости, ни памети, да се схвати шта онда почиње да се догађа... Међусобно провоцирање, вријеђање, па каменице. Онда је дошло до сукоба... Још неколико навијача `Звезде` је повријеђено", рекао је Човић.

Он је истакао да нису испоштовани многи прописи Евролиге, али да не жели да каже да је хаос био планиран.

"Да организација утакмице није била у реду доказују и догађаји у хали. За длаку је избјегнут напад навијача `Галатасараја` на простор који се назива ложом", рекао је Човић и додао да очекује реаговање Евролиге.

Он је оптужио турског тренера да је манипулатор и да је питање како је знао да су 300 српских навијача терористи, а није знао да је један од њих убијен, као и да је током меча провоцирао играче "Црвене звезде".

Министар спорта и омладине Србије Вања Удовичић затражио је у разговору са турским колегом Акифом Чагатај-Килићем да по хитном поступку буде утврђен и кажњен убица Марка Ивковића.

Навијач "Црвене звезде" Марко Ивковић јуче је испред хале "Абди Ипекчи" у Истанбулу избоден ножем у сукобу са присталицама "Галатасараја" уочи меча Евролиге.