latinica  ћирилица
24/11/2014 |  15:26 | Аутор: СРНА

У петак блокада царинског терминала у Орашју

Затварање граничних прелаза Изачић, Орашје и Горица, на којима не постоје царински терминали и контрола робе, основни је услов мљекара да престану са блокадом царинских терминала, рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац.

Након данашње сједнице управних одбора више пољопривредних удружења, одржане у Градишци, Усорац је најавио да ће, у знак протеста због неиспуњавања претходног захтјева за укидање ових прелаза, више од 1.000 пољопривредника из БиХ у петак, 28. новембра, од 12.00 до 14.00 часова блокирати царински терминал Орашје за увоз и извоз све робе.

Усорац је подсјетио да пољопривредници остају при ранијим захтјевима да се направи измјена закона о акцизама и порезима, пољопривредним произвођачима омогући "плави дизел", уведе заштитна цијена при увозу млијека и меса у БиХ, те омогући извоз према Турској и Русији.

"У току је процедура изједначавања цијена ветеринарских прегледа при извозу и увозу робе, тражимо да контола увозних квота буде реализована за 30 дана, како је и прецизирано, и да се о томе извјести јавност", нагласио је Усорац.

Он је додао да пољопривредници траже да надлежне институције преконтролишу реализацију кредита које је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске одобрила прерађивачима, да се утврди да ли су кредити намјенски утрошени за откуп пољопривредних производа, да се одобри продужење рочности отплате кредита за примарну пољопривредну производњу.

Усорац је додао да је на данашњем састанку утврђен и нови захтјев према властима БиХ - да се донесе нови закон, према коме би и помоћници министара у Савјету министара били функционери и подложни реизбору.

"Помоћници министара који потписују важне споразуме морају бити подложни реизбору и да на тај начин одговарају за лоше донесене одлуке", истиче Усорац.

Предсједник Удружења перадара Федерације БиХ Месуд Пињо рекао је да БиХ нема контролу над својом границом, те да према Црној Гори постоји 29 илегалних прелаза, на граници са Хрватском 136, а према Србији 154 нелагална гранична прелаза.

Предсједник Удружења мљекара ФБиХ Мехмед Никшић најавио је да ће у петак, 28. новембра, на протестима у Орашју учествовати чланови 11 гранских удружења пољопривредних произвођача из ФБиХ.

Предсједници удружења мљекара, свињара, товљача пилића и повртара Републике Српске, те удружења мљакара и перадара ФБиХ данас су затражили да у року од седам дана одрже састанак са члановима Предсједништва БиХ, којем ће присуствовати и предсједавајући Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа БиХ.