latinica  ћирилица
24/11/2014 |  19:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама прихватио Хејгелову оставку

Амерички предсједник Барак Обама прихватио је данас оставку секретар за одбрану Чака Хејгела што је прва велика промјена у Обамином кабинету од међу избора за Сенат спроведених прије три недјеље у САД.

Хејгел ће наставити да обавља функцију, док његов насљедник не буде био именован, пренијела је агенција Ројтерс.

"Насљедник ће бити именован за кратко вријеме, али секретар Хејгел ће остати секретар одбране, док његова замјена не буде била потврђена од америчког Сената", навео је високи званичник Обамине администрације.

АП преноси да је Обама навео да је Хејгел "закључио да је одговарајуће вријеме да оконча своју функцију", али, с друге стране, досадашњи амерички секретар за одбрану каже да је под притиском поднио оставку.

Овај 68-годишњи вијетнамски ратни ветеран био је код Обаме у Бијелој кући да потврди свој одлазак са функције.

- Када сам питао Чака да нам се придружи као секретар за одбрану, улазили смо у значајан период транзиције - повлачење у Авганистану, потреба да припремимо наше снаге за будуће мисије и строги фискални избор да одржимо војску јаку и спреману, рекао је Обама.

- Прошлог мјесеца, Чак је дошао код мене да разговарамо о посљедњем кварталу мог предсједниковања и утврдили смо, пошто је водио одјељење кроз ову транзицију, да је сада право вријеме за њега да заврши службу, образложио је Обама, наводећи да су заједнички донијели такву одлуку.

Хејгелова оставка је прва је "кабинетска" посљедица Обаминог губитка демократске већине у Сенату, оцијенио је нешто раније "Њујорк тајмс".

Обама је одлучио да затражи од свог министра одбране, јединог републиканца у свом националном безбједносном тиму, да поднесе оставку послије низа састанака у протекле двије недјеље, изјавили су неименовани званичници из америчке администрације.

Исти званичници су описали Обамину одлуку да уклони Хејгела (68) као признање да пријетња Исламске државе изискује другачију врсту умијећа од оне коју је Хејгел примјењивао, закључује се у тексту "Њујорк тајмса".