latinica  ћирилица
24/11/2014 |  21:10 | Аутор: СРНА

Дани руског филма у Требињу

Пројекцијом трилера "Државни савјетник" вечерас су у Требињу почели "Дани руског филма", манифестација у оквиру које ће љубитељи седме умјетности током четири вечери моћи да погледају три играна и један анимирани филм новије руске кинематографије.

Ана Ивлева, аташе за културу Амбасаде Русије у БиХ, захвалила је Његовом преосвештенству владики захумско-херцеговачком и приморском Григорију који је подржао иницијативу за реализацију овог пројекта, као и Друштву пријатеља Русије, чији је пресједник ђакон Владимир Вукановић, чија је помоћ била од великог значаја.

"Епархија и Друштво пријатеља Русије нам пружају велику подршку и главна су спона за успјешну културну, али и духовну, туристичку и сваку другу сарадњу коју очекује два од давнина пријатељска народа", рекла је Ивлева отварајући манифестацију.

Она је истакла да је циљ да се кроз руску кинематографију прикажу изворне вриједности - културне и духовне које спајају Русе и Србе, које носе кроз цијели живот и немају намјеру никада их се одрећи.

"Потрудићемо се да ова манифестација заживи и постане традиционална", истакла је Ивлева и додала да је ријеч о веома интересантним филмовима у којима играју најпопуларнији руски глумци и који ће привући пажњу старије популације, али и оних млађих, као и дјеце.

Ивлева каже да се филмови различитог жанра, те да има борбе, љубави, али да посебан ефекат даје лијепа музика, сценографија, те костими и хаљине из 19. вијека које приказују љепоту жене и њену раскош.

Предсједник Друштва пријатеља Русије, ђакон Владимир Вукановић подсјетио је да Друштво функционише више година, захваљујући благослову владике Григорија, те напоменуо да се у оквиру Друштва одржавају разне манифестације, а под покровитељством Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

"У оквиру Друштва тренутно се у Требињу одржава курс руског језика који окупља од 30 до 40 чланова, јер је руски језик један од предуслова да би наш народ разумио тамошњу културу и духовност", каже Вукановић.

Он је изразио наду да ће сарадња између руске Амбасаде и овог друштва бити проширена и да ће организовати још неке културне манифестације које ће допринијети развоју заједничке словенске културе, међу два брадска народа.

Другог дана манифестације, сутра од 19.00 часова биће приказан Филм "Адмирал" из 2008. године, историјска драма са буџетом од 20 милиона долара, што га чини једним од најскупљих филмова у историји руске и совјетске кинематографије.

Наредног дана у исто вријеме је пројекција Филма "Поп", редитеља Владимира Хотињенка из 2010. године, који доноси причу о животу цркве на окупираном подручју Псковске православне мисије током Другог свјетског рата.

Посљедњег дана програма, 27. новембра, у 18.00 часова љубитељи анимираног филма моћи ће да погледају цртану екранизацију приче из руске епске традиције "Илија Муровец и Славуј разбојник", редитеља Владимира Торопчина из 2007. године.

Филмови ће бити приказани у биоскопу Културног центра, а улаз је бесплатан.

Ову манифестацију, која се први пут одржава у Требињу и Херцеговини, организују Друштво пријатеља Русије и Културни центар Требиње.