latinica  ћирилица
25/11/2014 |  15:00 | Аутор: СРНА

УБКЦ Бањалука - Извршена трансплантација свјеже амнионске мембране

Љекари Клинике за очне болести Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука урадили су први пут нову оперативно-терапијску процедуру- трансплантацију свјеже амнионске мембране за обољења предњег сегмента ока.

Нова оперативно-терапијска процедура може се примјенити за бројна корнеална обољења, међу којима су тешке булозне кератопатије настале као посљедица дистрофије рожњаче, постоперативних стања, тешких хемијских повреда ока, корнеалне улцерације, као и друга инфективна и неинфективна запаљења рожњаче.

Ова метода примјењује се и код склере са посљедичним истањењем зида булбуса и пријетећом спонтаном перфорацијом ока, перзистирајуће ерозије рожњаче, дефицијенције лимбалних стем ћелија, те код обољења и ожиљних промјена коњуктиве, хирургије коњуктиве код трабекулектомије, птеригијума и Стивенс-Џонсоновог синдрома.

Амнионске мембране узимају се од даваоца -породиља којима је индикован порођај царским резом, након чега се узорак серолошки и бактериолошки испитује да би се ткиво могло користити за оперативно терапијску процедуру.

При овом терапијском поступку од породиља се узима ткиво постељице које се приликом порода физиолошки одбацује као непотребно.

Увођењем оперативно трансплантационе процедуре значајно се доприноси побољшању квалитета лијечења дуготрајних и тешких обољења предњег сегмента ока, као и смањењу трошкова лијечења, с обзиром да пацијенти више не треба да се упућују у Клинички центар Србије, саопштено је из Универзитетске болнице Клинички центар.

Примјена ове терапијске процедуре подразумијева писани пристанак даваоца ткива као и одговарајућа медицинска испитивања и процедуре, за шта је обезбијеђена сагласност Етичког комитета Универзитетске болнице Клинички центар и одобрење Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.