latinica  ћирилица
25/11/2014 |  20:08 | Аутор: РТРС

Поново ради биоскоп "Звезда"

Група младих ентузијаста окупљена у "Покрет за окупацију биоскопа" ушла је у годинама затворен београдски биоскоп "Звезда", који је био под катанцем након приватизације 2007.

Млади Београђани "окупирали" су биоскоп "Звезда", а ово некада култно мјесто престонице већ је оживјело.

Више од 20 активиста покрета за окупацију биоскопа "Звезда" узели су у руке џогере, метле, прашкове и крпе и рибали све одаје овог објекта који је био скоро деценију затворен.

Подршку су им, између осталих, пружили глумац и редитељ Драган Бјелогрлић и глумац Милорад Мандић Манда.

Први филмови су већ приказани у овом биоскопу, а за све заинтересоване припремљене су нове пројекције

Испред "Звезде" налази се и кутија за прилоге у које сви који желе да оживе овај биоскоп остављају новац, а у Покрету за окупацију вјерују да ће колико већ сутра сали вратити некадашњи репрезентативни изглед.

- Када смо овде ушли била је гомила прашине, видејли смо пацове, ниједно свјетло није радило. Ипак, уз помоћ електричара успјели смо да освијетлимо објекат. Уз помоћ киноператера набавили смо и пројектор од 35 милиметара са којег је први филим свечано пустен, а тематика је у складу са нашом причом - објашњава Маја Тодоровић, испред овог покрета.

Биоскоп "Звезда" је саграђен 1960. године. Спада у ред најљепших биоскопа у Србији, капацитета је око 2000 људи. У њему су се одржавале филмске премијере, пројекције филмова, представе и мањи концерти.