latinica  ћирилица
25/11/2014 |  20:19 | Аутор: Агенције

САД: Ускоро обавезно обиљежавање калорија

Потрошачи у САД ће ускоро знати колико калорија ће унијети када наручују с менија у ланцима ресторана, купују припремљену храну у продавницама, али и када једу кокице у биоскопима.
Храна - илустрација - Фото: getty
Храна - илустрацијаФото: getty

Америчка Управа за храну и лијекове (ФДА) најавила је данас дуго одлагано увођење "јасног и упадљивог" обиљежавња количине калорија на менијима или производима за компаније које продају храну на 20 или више локације.

Произвођачи и продавци хране имају рок до 15. новембра 2015. године да се ускладе с тим захтјевима.

Нови прописи ће се односити и на мање продавнице и бакалнице, пекаре, кафиће, достављање пица, забавне паркове и аутомате за продају. У правила су укључена и пића.

Иза прописа стоји увјерење да би купци можда прескочили дупли чизбургер са сланином ако би знали колико та храна садржи калорија, док би с друге стране ресторани могли почети да праве здравију храну како би смањили број калорија.

"Америкаци једу и пију око једне трећине својих калорија ван куће и људи данас очекују јасну информацију о производу који користе", рекла је Маргарет Хамбург из ФДА, додајући да су та правила и један од начина за борбу против гојазности.

Ти прописи су уведени и поред снажног противљења бакалница и продавница које су лобирале да правила о обиљежавању калорија буду изостављена из закона о реформи здравствене заштите из 2010. године.