latinica  ћирилица
26/11/2014 |  09:16 | Аутор: Глас Српске

Венецијанско бијенале без БиХ

БиХ неће имати представника на једној од најпрестижнијих смотри савремене умјетности, Венецијанском бијеналу, јер је Умјетничка галерија БиХ у посљедњем тренутку одустала од организације, а федерално министарство културе одлучило да неће финансијски подржати одлазак у Италију.

Потврдили су ово за Глас Српске из Министарства цивилних послова БиХ, који су суфинансирали, заједно са Министарством просвјете и културе РС, прошли одлазак у Венецију, када је умјетност БиХ представио Младен Миљановић са изложбом "Врт уживања".

Како је раније изјавио директор Умјетничке галерије БиХ Страјо Крсмановић, ова институција "ни кадровски, ни финансијски није способна да организује одлазак на Бијенале".

Упутили су молбу федералном Министарству културе и спорта да именују другу институцију културе да организује одлазак умјетника. Међутим, они су дигли руке од одговорности и пребацили "лоптицу" на Министарство просвјете и културе РС.

Како је саопштено из ресорног министарства, поштујући ранији договор који се односи на учешће и представљање умјетника БиХ на Бијеналу, да наредне године носилац пројекта буде Умјетничка галерија БиХ и федерално Министарство културе и спорта, нису планирали средства у буџету за ову намјену.

- С обзиром на то да је рок за пријаву учешћа на Венецијанском бијеналу 30. новембар, сматрамо да није реално у тако кратком року квалитетно припремити пројекат којим бисмо се представили на овој важној међународној смотри савремене умјетности - стоји у саопштењу ресорног министарства.

Процедура је прошле године била таква да је Музеј савремене умјетности РС доставио буџет учешћа Министарству цивилних послова БиХ па је та информација упућена на Савјет министара БиХ.

- Савјет министара БиХ је донио закључак да ми финансирамо закуп простора у Венецији и на основу тога су из гранта обезбијеђена средства. Иста процедура је требало да буде спроведена и овај пут, међутим, надлежно федерално министарство је одустало - истакли су из Министарства цивилних послова БиХ.

Директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић је изразила жаљење што нико од умјетника неће представити БиХ на Венецијанском бијеналу, које се одржава 7. маја 2015. године.

- Жао ми је што је договор и модел који је МСУРС предложио није профункционисао и није га прихватила Умјетничка галерија БиХ да представе свој пројекат. Наш план је био да се институције из ФБиХ и РС на тај начин ангажују и предлажу своје пројекте - казала је Вујковићева.