latinica  ћирилица
26/11/2014 |  10:29 | Аутор: СРНА

Бањалука: Сусрет извиђача са подручја бивше Југославије

Одред извиђача "22. април" из Бањалуке овог викенда организује традиционалну смотру "Новембарски сусрети извиђача", који ће окупити екипе извиђача из 25 градова са подручја бивше Југославије.

Координатор штаба Одреда извиђача "22. април" Никола Шодић рекао је Срни да се "Новембарски сусрети" ове године одржавају 39. пут, а Одред извиђача "22. април" обиљежава 44 године постојања.

Он је рекао да је свечано отварање "Новембарских сусрета извиђача" предвиђено за петак, 28. новембра, увече у подручној школи "Јован Дучић" у Куљанима.

Шодић је подсјетио да се "Новембарски сусрети извиђача" традиционално одржавају сваке године и окупљају између 150-200 извиђача из земаља бивше Југославије.

Он је истакао да је циљ "Новембарских сусрета извиђача" окупљање и дружење извиђача, подјела искуства и знања, те успостављање сарадње.

Извиђачи из Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Србије, Македоније и Црне Горе такмичиће се у оријентацији, топографији, преласку стазе - сналажењу у природи, а показаће своје опште знање, као и знање из прве помоћи и извиђачке организације.

Шодић је подсјетио да је Одред извиђача "22. април" основан октобра 1970. године и да је 14 пута проглашен најуспјешнијим одредом бивше Југославије. Носилац је златног јаворовог листа највећег признања савеза извиђача.

Од оснивања до данас кроз овај одред прошло је око 15.000 младих, а најзначајнија активност коју одред организује су "Новембарски сусрети извиђача", који су организовани по принципу сусрета /дружења, те такмичења у оријентацији и извађачком вишебоју.

Шодић је рекао да ће најбољи учесници "Новембарских сусрета извиђача" добити дипломе и пехаре за освојена прва три мјеста, а сви остали амблеме акције.