latinica  ћирилица
26/11/2014 |  11:05 | Аутор: Политика

Борзјаков: БиХ неће постати чланица НАТО

Садашњи модел управљања у БиХ, иако неефикасан, фактички представља гаранцију да БиХ неће постати чланица НАТО, јер је скоро извјесно да ће Срби ставити вето на такву одлуку, оцијенио је руски политички коментатор Станислав Борзјаков.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

У анализи под насловом "Донбас као Република Српска", објављеној у додатку београдској "Политици", Борзјаков наводи да Русија има веома важне примједбе на модел управљања у БиХ због чега је Москва одлучила да се у Савјету безбједности УН уздржи од гласања за продужетак мандата ЕУФОР-а у БиХ.

Он наводи, да Русија сматра да је "дејтонски модел" у потпуности истрошен, а да је институција високог представника сувишна, те да БиХ треба да има потпуни суверенитет.

Међутим, напомиње Борзјаков, и Запад сматра да је садашња конструкција власти у БиХ врло лоше рјешење, јер скоро сваки корак власти може бити блокиран на некој инстанци. Подсјећа, да се на Западу напрекидно воде разговори о уставној реформи у БиХ, а у самој БиХ подржавају је углавном Бошњаци и Хрвати.

- У тим разговорима се, међутим, обично прећуткује да би једна од тих "реформи" била ступање у НАТО. Ако би увођењем новог модела Србима било одузето право вета, Алијанса би са радошћу примила БиХ и таква одлука би формално била донесена демократским путем, јер Срба у БиХ има тек нешто више од 30 одсто, а Бошњаци и Хрвати су већ одавно "за" -наводи Борзјаков.

Истиче, да се НАТО ријетко помиње у том контексту, у односу на ЕУ према којој БиХ активно гравитира. Напомиње, да је чињеница да Сарајево у догледној будућности свакако неће ступити у ЕУ, и то не зато што је БиХ сувише сиромашна земља, већ је главни разлог институционална криза у самој ЕУ, гдје су елите и становништво многих земаља Уније крајње скептични према идеји даљег ширења.

Борзјаков наводи, да ће слични покушаји сиромашне и уз то дјелимично исламске земље на крају очигледно бити блокирани.

- Због тога званична подршка Брисела и Берлина стремљењу Сарајева да ступи у ЕУ представља само мамац "варалицу", то јест један од механизама за очување максималног утицаја на БиХ - указује Борзјаков.

Он наводи да у таквом контексту примједбе Русије изгледају двојако: са једне стране Москви не одговарају додатне базе НАТО у Европи, а немијешање у унутрашње ствари уз стављање акцента на национални суверенитет је позиција коју Руска Федерација увијек заступа.

- Али, постоји и друга страна медаље. Наиме, садашњи неефикасни модел фактички представља гаранцију да БиХ неће постати чланица НАТО, јер је готово извјесно да ће Срби ставити вето на такву одлуку - сматра Борзјаков.

Управо зато поједини руски политиколози сматрају да је такво устројство идеално за Украјину, јер би њен источни дио имао могућност да блокира одређене спољнополитичке кораке прозападног Кијева, закључио је Борзјаков.