latinica  ћирилица
26/11/2014 |  11:41 | Аутор: СРНА

Мерон положио вијенац у логору Челебићи

Предсједник Међународног кривичног суда за бившу Југославију Теодор Мерон посјетио је данас касарну Оружаних снага БиХ у Челебићима, гдје је током рата био злогласни логор за Србе, истичући да је дошао да ода почаст жртвама окрутних и ужасних дјела почињених прије више од двије деценије.

"Током обиласка овог сада наизглед мирног краја осјетио сам јеку патњи оних који су некад овдје били затворени", рекао је Мерон новинарима,  након што је заједно са породицама српских жртава положио вијенац цвијећа на овом стратишту.

Он истиче да је циљ његов боравака овдје  да нагласи важност рада Хашког трибунала у санкционисању индивидуалне кривичне одговорности, чиме се даје допринос свијету у коме је владавина права од највеће важности.

Мерон је указао на чињеницу да се касарна у Челебићима данас налази у саставу Оружаних снага БиХ у чијем су саставу припадници свих националности.

"Ова касарна је очигледан подсјетник на трагичну прошлост, али она је данас и снажан симбол издржљивости народа БиХ и огромних напора који су они уложили како би се постигао напредак , у стварању заједнице у којој људи свих националности скупа раде на остваривању заједничких циљева", рекао је Мерон.

Он је изразио наду да ће рад Хашког трибунала допринијети друштву у којем ће побиједити владавина права и у којем се патња страдалих у логору Челебићи више никада неће поновити.

Према ријечима бивших логораша, током рата у логорима на подручју Челебића било је затворено око 500 Срба мушкараца и жена, који су свакодневно били мучени, силовани и убијани.

Мерон ће током дана обићи и хрватско стратиште Уздол.