latinica  ћирилица
26/11/2014 |  12:06 | Аутор: СРНА

Додик: Име мандатара након консултација са ДНС-ом и СП-ом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци, да ће након консултација са представницима ДНС-а и СП-а, које су заказане за сутра, саопштити име мандатара за састав Владе Српске.

"У наредним данима објавићу име мандатара. Делегација СНСД-а данас ме је информисала да са ДНС-ом  и СП-ом  има скупштинску већину и да им у договору са тим политичким партијама припада мјесто премијера", рекао је Додик, након састанка са делегацијом СНСД-а, коју је предводила међународна секретарка ове странке , Жељка Цвијановић.

Додик је подсјетио да према Уставу има рок од 10 дана да предложи мандатара.

Предсједник Српске нагласио је да је циљ да до краја ове године буде формирана Влада Република Српске, усвојени буџет и економска политика.

Оцијенио је, да недолазак опозиције на консултације не умањује значај избора мандатара.

"Опозиционе партије су ме обавијестиле да немају скупштинску већину и да неће учествовати у консултацијама за именовање мандатара. Они су показали да имају намјеру да даље дестабилизују и  покушају умањити институционалну снагу Републике Српске", додао је Додик и напоменуо да ће о именовању мандатара разговарати и са невладиним организацијама.

Према његовим ријечима, већина у Народној скупштини Републике Српске  потпуно је легитимна и представља резултат избора, а власници мандата су посланици.

"Предсједник ПУП-а Илија Стеванчевић , од нас је затражио да буде подигнут ниво најниже пензије и рекао да то не може да уради са Савезом за промјене. То је био једини разговор са Стеванчевићем, а све остало су спекулације", појаснио је Додик.

Он је оштро демантовао наводе о куповини посланика.

"Нисам против тога да надлежни органи испитају све и да се утврди евентуална одговорност, али ни то неће бити довољно да се ућутка озлојеђена опозиција. Лажна је и прича о томе да сам упутио одређене псовке у Парламенту Српске, јер сам посланика ПДП-а Бранислава Бореновића само замолио да ме више не спомиње, а ако му се учинило супротно извињавам му се", рекао је Додик.

Он је истакао да нема уставну обавезу да обавља консултације о именовању мандатара, али да је на разговоре позвао опозицију, коалицију "Домовина" и остале политичке партије.