latinica  ћирилица
26/11/2014 |  12:39 | Аутор: СРНА

Руси купују злато на велико - Холанђани враћају полуге

Злато је поново на цијени - многе земље убрзано обнављају златне резерве због економске сигурности, а у куповини предњаче Руси.

Холандска Централна банка недавно је из САД повукла 122 тоне злата, чија вриједност износи око пет милијарди долара.

Банка наводи да су златне резерве сада распоређене тако да је 31 одсто злата у Амстердаму, 31 одсто у Њујорку, 20 одсто у Отави и 18 одсто у Лондону.

Оваквим усклађивањем, холандска Централна банка придружила се осталим банкама које држе већи дио златних резерви у властитој земљи.

Истовремено, Русија купује огромне количине злата. Само у овој години руска Централна банка купила је 150 тона.

Сви приходи које Русија оствари продајом нафте користе се за диверзификацију резерви Централне банке, односно куповину злата.

Међу свим централним банкама које јавно објављују своје трансакције, руска Централна банка тренутно је највећи купац злата.

Према неким извјештајима, Русија је само у трећем кварталу ове године купила више од половине злата намијењених резервама других централних банака, односно 55 од 96 тона!

Руска Централна банка користи пад цијена злата да би своје трезоре напунила златним полугама док се припрема за могућност продуженог економског рата са Западом, пише британски "Телеграф".

У Швајцарској ће ових дана бити одржан референдум којим се жели сачувати национално злато, које би требало да буде осдова швајцарског финансијског система.

На референдуму се тражи забрана продаје златних резерви које посједује Централна банка, затим чување свих златних резерви у Швајцарској, а не у иностранству те држање најмање 20 одсто резерви Централне банке у облику злата.

До референдума је довела посљедња финансијска криза која је пољуљала повјерење у папирни новац без покрића, као и распродаја швајцарског националног злата у посљедњих 15 година - наводе економски портали.