latinica  ћирилица
26/11/2014 |  14:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Прва оптужница хрватског тужилаштва за злочине у "Олуји" - Србину

Жупанијско тужилаштво у Ријеци подигло је данас оптужницу против некадашњег припадника хрватских оружаних снага Рајка Кричковића, због убиства три члана српске породице Совиљ у селу Кијане, 1995. године, током акције "Олуја".

То је прва оптужница хрватског тужилаштва против неког припадника њених оружаних снага за злочине извршене током "Олује", а до ње је дошло у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине Србије, речено је Танјугу у српском тужилаштву.

Кричковић је оптужен за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Он се терети да је у селу Кијане убио брата и сестру - Миру и Радомира и њихову мајку Мару Совиљ.

Кричковић је Србин

Према писању београдских "Вечерњих новисти",  Рајко Кричковић је Србин поријеклом из Кијана! Живио је у Загребу, а као припадник 118. домобранске пуковније Хрватске војске августа 1995. године ушао је у своје село и починио свиреп злочин над  комшијама.

Како је за "Новости" изјавио Миле Совиљ, који је избјегао покољ и потом у Хагу свједочио на процесу Готовини о „случају Кијани“, имена џелата који су одговорни за покољ у Кијанима протјерани Личани сазнали су непосредно послије „Олује“.

"Новости" на основу свједочења Миле Совиља наводе да је Кричковић непосредно послије рата живио и радио у Новом Саду.

У истом тексту Саво Штрбац, дироктор "Веритаса" тврди да "ово није једини случај да су у Туђмановој држави Срби чинили злочине над својим сународницима".

Ова оптужница је плод сарадње Тужилаштва за ратне злочине Србије и  Тужилаштва Хрватске , на основу споразума о уступању података и доказа, напомињу у српском тужилаштву.