latinica  ћирилица
26/11/2014 |  15:12 | Аутор: Radio Slobodna Evropa

Јункер представио инвестициони план од 300 милијарди евра

Нови предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер представио је данас план да се, уз улагање 315 милијарди евра инвестиција, у Европи повећа привредни раст, уз ослањање првенствено на приватне фондове.

 

"Стварамо 'Европски фонд за стратешке инвестиције' који ће омогућити издвајање 315 милијарди евра у наредне три године", рекао је Јункер представљајући план у Европском парламенту.

Пројекат полази од недостатка инвестиција у Европи које су за 15 одсто мање него 2007. године што је посљедица кризе. Међутим, и поред обилне ликвидности у привреди, потребне су приватне инвестиције, док су јавне инвестиције ограничене због тијесне буџетске политике држава.

Фонд ће имати 16 милијарди евра у гаранцијама из буџета ЕУ, од чега ће половина бити из постојећих буџетских средстава. Уз још пет милијарди евра од ЕИБ, укупан износ ће бити 21 милијарда.

То је мали дио амбициозне инвестиције, али то је кључни дио Јункеровог плана: тај фонд би требало да буде "ублаживач ризика" који ће, нудећи чврсте гаранције, привући приватна средства која сада нису у реалној економији.

Дио новца, до 75 милијарди евра, биће резервисан за мала и средња предузећа којима је тешко да дођу до извора финансирања.

Питање је да ли ће то бити довољно да се превазиђе неспремност инвеститора и убиједе скептични: један европски извор рекао је за АФП да очекиваних 315 милијарди евра већ изгледа "превише оптимистично" јер је фактор очекиваног умножавања основне, званичне инвестиције, приватним улагањима већим 15 пута, "веома претјеран".