latinica  ћирилица
26/11/2014 |  16:25 | Аутор: СРНА

У Бањалуци отворен "СтЕС 2014"

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић данас је у Бањалуци отворио седми научно стручни скуп "Студенти у сусрет науци" и том приликом изјавио да је улагање у научно-истраживачки рад, посебно у младе, улагање у будућност.
Студенти у сусрет науци 2014. - Фото: РТРС
Студенти у сусрет науци 2014.Фото: РТРС

Комић је рекао да су пред младим људима велики изазови у чијим рјешавањима наука има посебну улогу.

"Питања у сваком погледу - демографском, социјалном, економском, еколошком - рјешаваће се научним методама. Знање представља један од стратешких ресурса, то је наш интелектуални капитал којим евидентно располажемо и који треба да ставимо у функцију партнерства са онима који имају капитал и позицију на тржишту", истакао је Комић пред почетак 7. научно стручног скупа под називом "Студенти у сусрет науци" у Бањалуци.

Он је додао да Република Српска нема велике компаније, велика средства и могућности, али да улаже у науку колико може, те подсјетио да Министарство тражи начине и могућности да подстиче младе на научно-истраживачки рад.

Комић је изразио наду да ће будуће активности бити усмјерене ка томе да млади буду креатори знања и они који ће омогућити трансфер знања од свјетских научно-истраживачких институција.

Ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић навео је да су студенти Медицинског факултета годинама најактивнији у научно-истраживачком раду, али да генерално бањалучки Универзитет има подмладак и перспективу.

"Студенти који излажу радове сасвим сигурно су наши будући асистенти, професори. Скуп је доказ да, када је ријеч о подмлатку, наш универзитет има ваљану основу и све изгледе да се развија у респектабилну научно-истраживачку и образовну установу", истакао је Станић.

Он је додао да је циљ скупа да се студенти посредством радова укључују у научно-истраживачки рад, да понуде рјешења проблема којима се баве.

Студент Економског факултета у Бањалуци Бојан Кресојевић представиће рад који се односи на питање како покренути привреду у БиХ и Српској, прије свега, стимулисањем домаће потрошње.

Члан Организационог одбора скупа Маринела Тодоровић навела је да ће током тродневног скупа бити представљено више од 80 радова, али да ће бити организоване и радионице.

"На Правном факултету биће организована симулација суђења, на Високој школи унутрашњих послова студенти ће моћи да обиђу њихову лабораторију за форензику", рекла је Тодоровићева.