latinica  ћирилица
26/11/2014 |  17:13 | Аутор: Агенције

Провјерити да ли се спорна дјечија храна налази и у Српској

Инспекција за храну провјериће да ли се у продаји на тржишту Републике Српске налази спорна "Алнатура" - дјечија каша која је повучена са хрватског тржишта.

Инспекција ће извршити провјеру на основу информација из медија о повлачењу "Алнатура" - дјечије каше са четири врсте житарица у паковању од 250 грама са роком трајања до 30. новембра 2015. године са хрватског тржишта и то због присуства тропаналкалоида у овој храни.

Према информацијама којима располаже Инспекторат Српске, дистрибутер за ову храну у БиХ је "ДМ" са сједиштем у Сарајеву, а увезено је 312 комада ове дјечије хране, од чега је продато 20 амбалажних јединица.

"Преостала количина је повучена са тржишта 20. новембра и биће уништена, о чему ће правовремено бити обавијештена Агенција за безбједност хране", речено је Срни у Инспекторату Републике Српске.

"ДМ" из Сарајева усмено је обавијестио Инспекторат да још нико није вратио спорну храну, иако су истакли обавјештење купцима о могућности да се храна врати и добије новац назад.

Хрватски медији пренијели су да је хрватско Министарство пољопривреде објавило да је с тржишта повучена "Алнатура" дјечја храна, каша с четири врсте житарица од 250 грама, с роком трајања до 30. новембра 2015. године јер су пронађени трагови тропанског алкалоида.

Тропаналкалоиди се природно појављују у неким породицама биљака, а мјешавине неких од тропаналкалоида стварају атропин. Негативни ефекти атропина условљени су унесеном количином и огледају се у у поремећају парасимпатичкога нервног система као што су убрзан рад srcа, сувоћа уста, опуштање глатке мускулатуре цријева, мокраћног тракта и жучне кесе.

Може доћи и до проширења и парализе зјеница, тешкоће говора и гутања, немира, умора, главобоље, суве и топле коже, а код дјеце јавља се и повишена температура.