latinica  ћирилица
26/11/2014 |  17:59 | Аутор: СРНА

Мандић: Муслимански екстремисти почели рат у Приједору

Некадашњи члан кризног штаба у Приједору Бошко Мандић данас је у Хашком трибуналу, на суђењу бившем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, изјавио да су муслимански екстремисти одговорни за избијање рата у том граду, с прољећа 1992.

Мандић, који је свједок одбране генерала Младића, у писаној изјави, која је уведена у спис, навео је да је рат изазвао напад муслимана на полицијски пункт и регруте ЈНА код села Хамбарине 22. маја 1992, послије чега су српске снаге напале село.

Он је рекао да су муслиманске паравојске осам дана касније напале Приједор, преносе београдски медији.

Према његовим ријечима, несрпским цивилима који нису прекршили закон и узели оружје у руке српске власти су помогле да оду, уз асистенцију међународних организација, а они који су били наоружани морали су бити испитани у истражном центру у Омарској.

Док га је унакрсно испитивао тужилац Алан Тигер свједок је потврдио и да су несрпска села била гранатирана, те да су многи мјештани завршили у притворским центрима Трнопоље, Омарска и Кератерм.

Мандић је рекао да су у Трнопољу несрби имали слободу кретања, док су у Омарској и Кератерму били притворени и испитивани људи који су учествовали у борби.

На питање тужиоца да ли је знао да су почињени масовни злочини, Мандић је рекао да је чуо да је било тортуре према несрбима у Омарској и Кератерму, али да није ништа видио.

Он је рекао и да је чуо за убиство око 150 муслиманских заробљеника у Кератерму, 25. јула 1992, те да се "слаже да је то био масакр".

Исказом сљедећег свједока Младићеве одбране процес у Хагу биће настављен сутра.