latinica  ћирилица
26/11/2014 |  20:02 | Аутор: Агенције

Хероин – финансијска потпора Исламске државе

Терористичка група Исламска држава испоручује половину од укупне количине хероина на европском тржишту, изјавио је данас директор руске Федералне службе за контролу трговине дрогом Виктор Иванов.

Како преноси агенција Тас, на састанку Координациног савјета Организације за колективну безбједност и сарадњу – безбједносне организације коју су 1992. основале поједине чланице бившег СССР-а у Москви, Иванов је навео да је 13 година од војне интервенције НАТО-а у Авганистану, алармантни исход појављивање доброорганизованих антивладиних оружаних формација са укупно више од пола милиона наоружаних припадника.

С једне стране, тај наоружани контингент је логично укључен у врло профитабилну производњу дроге – хероина и њен међународни транзит, а с друге, служи као непресушни извор за регрутовање плаћеника у регионалним сукобима у Централној Азији и на Блиском истоку.

"То је апсолутно очигледно – да се без сламања масовне авганистанске производње наркотика, (оружани) сукоби на тим просторима не могу ријешити. Тај обиман авганистански транзит хероина служи као финансијска основа за ИС која долази до огромних профита захваљујући производњи половине од укупне количине хероина у Европи кроз дестабилизацију Ирака и неколико афричких држава", истакао Иванов, наводи Тас.