latinica  ћирилица
26/11/2014 |  21:08 | Аутор: Б92

ФИБА: Аустралија није намјерно изгубила од Анголе

ФИБА је ослободила Аустралију оптужби да је намјерно изгубила утакмицу на Свјетском првенству, како би избјегла да се у четвртфиналу састане са репрезентацијом САД.

Подсјећамо, ФИБА је раније навела да сумња да је Аустралија у групној фази овогодишњег Мундобаскета у Шпанији намјерно изгубила од Анголе (91:83).

Генерални сектретар ФИБА Патрик Бауман рекао је да је истрагом утврђено да Аустралијанци "нису прекршили интерне прописе".

Аустралијанци су послеиј вођства на полувремену од 13 поена разлике на крају изгубили од Анголе са 91:83 и заузели треће мјесто у Д групи, иако им та евентуална "намјештаљка" није помогла, с обзиром на то да су касније у осмини финала изгубили од Турске (65:64).

Друго мјесто у групи заузела је Словенија, чији су играчи оптужили Аустралијанце за пуштање ривала, а у четвртфиналу је поражена од каснијег шампиона САД (119:76).

"Можемо да рачунамо на Кошаркашки савез Аустралије да здушно подржавају принципе фер-плеја и етичког понашања", саопштила је ФИБА.

Титулу првака свијета у Шпанији одбранили су кошаркаши САД савладавши у финалној утакмици репрезентацију Србије (129:92).