latinica  ћирилица
20/12/2014 |  16:00 | Аутор: Глас Српске

Драго Хандановић пола вијека ствара умјетничка чуда

Само мали дио онога што је направио за више од пет деценија умјетничког обликовања, цијењени академски вајар Драго Хандановић представио је на изложби "Скулптура", којом је обиљежио значајан јубилеј, 55 година стваралаштва у Умјетничкој галерији Центра за културу Добој.
Драго Хандановић - Фото: Глас Српске
Драго ХандановићФото: Глас Српске

Многобројни заљубљеници у умјетност дошли су да укажу поштовање Хандановићу, који је, бавећи се скулптуром, стигао у Париз, гдје је учествовао на Међународном симпозијуму.

На изложби, отвореној протекле седмице поводом јубилеја, умјетник, који више од пет деценија ствара умјетничка чуда, представио је двадесетак скулптура у мајолици, керамици и теракоти.

Већина радова је из периода осамдесетих година, када је умјетник био у успону и када је добио највише награда. Посјетиоци су имали прилику да виде и скулптуре настале паљењем на отвореној ватри.

- Мој умјетнички стаж биљежи се од прве бисте Владе Шупута, коју сам радио као свршени гимназијалац, а као студент урадио сам бисту Николе Тесле - подсјетио је Хадановић.

У Добој се доселио 1961. године, а само годину послије јавности се представио са бистом народног хероја Милоша Купреса, која се налази у добојском Градском парку.

Умјетник својим највећим успјехом сматра то што је уврштен у Енциклопедију ликовних умјетности.

Драго Хандановић се скулптуром бави још од 12. године. Током свог педесетпетогодишњег рада сачинио је 30 споменика и 15 скулптура, које су постављене на јавним мјестима и то не само у Добоју, већ и у Хрватској и Војводини.

Иако има 75 година, Хандановић каже да сада највише ради и ствара. Здравље га добро служи, а има пуно идеја које претвара у дјела и излаже их на бројним колонијама и изложбама.

- Сада радим скулптуре инспирисане предисторијским формама - рекао је Хандановић.

У своју богату биографију уписао је бројне награде и признања. Учествовао је на више од 50 колективних изложби и реализовао 30 самосталних. Члан је Међународне академије за керамику (АИСА) и Удружења ликовних и примијењених умјетника Републике Српске, те Удружења ликовних умјетника БиХ.

Рестаурација
У Музеју у Добоју, заједно са археологом Александром Јашаревићем, већ три године ради на рестаурацији праисторијске керамике.

- До сада смо рестаурирали око 30 керамичких форми, што је јединствено у Републици Српској, јер немамо рестауратора за керамику, када је у питању археологија и музејска дјелатност - испричао је Јашаревић.

Додао је да је Драго Хандановић, маштовит и виталан за своје године, те да је велико задовољство сарађивати са човјеком који има више од 50 година искуства.