latinica  ћирилица
20/12/2014 |  16:20 | Аутор: Б92

Румунски ИТ инжењер - посао снова

Румунски информатичари не желе да одлазе из своје земље, јер сматрају да на Западу не би могли да имају бољи стандард од оног који тренутно имају.

"Нема смисла отићи на Запад", рекао је инжењер Тјудор Константин из фирме "Evozon" у Клужу за хрватски портал ICTbusiness.info.

Он је прецизирао да инжењер са седам година искуства, колико и он има, зарађује 1.700 евра мјесечно, а да би му за живот какав себи може да приушти у у Клужу у Румунији, у Нјујорку, требало би да има плату од 8.000 евра.

"То је тешко изводљиво у мом послу и зато нема смисла отићи", рекао је Константин који је у обрачун узео станарину, режије, храну, превоз и изласке.

Портал подсјећа да је Румунија у протеклих десет година доживјела значајан узлет на пољу информатичких технологија (ИТ), да су придобили бројне клијенте за бригу о софтверу, да сјајно послују по питању услуга аутсорсинга (outsourcing) и да "све изгледа идеално" - што се одразило и на плате радника у том сектору.

У овој последњој деценији, софтверски инжењер у Румунији је пет пута повећао своја месечна примања, а само у следећој години би њихова плата требало да буде 15 одсто већа него у овој.

"То је најбољи показатељ колико им добро иде, а неће стати све скупа тако брзо", пише ICTbusiness.info, прецизирајући да је просјечна плата у Румунији 400 евра, а да њихови просјечни инжењери у ИТ сектору имају и до пет или шест пута већа примања.

Добре прилике у ИТ сектору у Румунији, према оцјени портала, "нису дошле преко ноћи". Румунија је препознала своју географску позицију, повезала се с азијским земљама, понајвише Кином, па тако и кренула у улагање на ИТ плану и за мање од десет година су стигли ту где јесу.

Уз оцјену да им се то итекако исплатило, у тексту се наглашава да је то смјерница и за остале и да би овај дио Европе био још боље покривен, ако би се успоставила нека сарадња са Румунијом.