latinica  ћирилица
20/12/2014 |  16:37 | Аутор: Фокус

Симптоме шећерне болести многи често занемарују

Особе с дијабетесом тип 1 не производе инзулин па морају узимати ињекције инзулина С обзиром на то да дијабетес може узроковати озбиљне здравствене тегобе, на вријеме се треба обратити љекару.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

Дијабетес зову и “тихи убица“ јер његове симптоме неријетко подразумијевамо под то да није ријеч о нечему озбиљном. Наиме, у дијабетесу се висока глукоза у крви понаша као отров, а често је прати и повишен крвни притисак и повишен ниво липида у крви.

Глукоза се у тијело можете унијети директно, примјерице конзумирањем воћа, али већина ипак произлази из разградње у цријевима из угљикохидрата попут шкроба, који се налази у рижи, хљебу, кромпиру&хеллип;

Глукоза се потом транспортује до станица крвотоком. Међутим, да би је тијело могло користити, потреба му је инзулин, хормон који производи гуштерача, а који је кључ за отварање станица и допушта улаз глукози. Особе с дијабетесом тип 1 не производе инзулин па морају узимати ињекције инзулина, док особе с дијабетесом типа 2 могу пак имати инзулин, барем на почетку, но не могу га користити јер су отпорне на инзулин.

Симптоми су прилично “тихи“, но имате ли неколико од наведених, обавезно упитајте љекара за савјет и контролу.

1. Снажна жеђ или суха уста

2. Учестала потреба за уринирањем

3. Изразита жеља за храном

4. Необјашњио мршављење

5. Учестале инфекције (код жена гљивице на гениталном подручју)

7. Огреботинама по тијелу треба дуго времена да зацијеле

8. Замагљен вид

С обзиром на то да дијабетес може узроковати озбиљне здравствене тегобе, на вријеме се обратите љекару. Правилна прехрана, вјежба и лијекови особу с дијабетесом воде у нормалан, продуктиван живот.