latinica  ћирилица
20/12/2014 |  20:40 | Аутор: РТРС

Пуна улица презимењака- 17 рођака заједно у школу (ВИДЕО)

Годинама већ говоримо о све мањем броју дјеце, о празним вртићима, учионицама. Међутим, има и потпуно другачијих примјера, који улијевају наду у бољу, бројнију будућност.
Породица Капор из Билеће - Фото: РТРС
Породица Капор из БилећеФото: РТРС

Једна таква прича долази нам из Билеће. Седамнаесторо презимењака, рођака из једне улице свако јутро заједно креће у школу.

Капори су у приградском билећком насељу Подосоје најбројнији, најсложнији и зато кажу и најјачи. Заједно раде све, заједно свако јутро пјешаче до школе.

Осим што су презимењаци, ови омладици су рођаци. Кажу да их у школи сви знају. Кад у шали кажу „Ево Капора“, нема дилеме о коме је ријеч.

Васпитани су да заједно уче, иду на тренинге, на часове фолклора или пјевања. Једни другима су најбољи навијачи, подршка и публика.

Њих деветоро донедавно је живјело у истој кући. Родитељи кажу да је заиста тачна она народна, да кућа није тијесна ако дјеца нису бијесна.

Овакве приче у Херцеговини данас су ријеткост. Старији се сјећају да је, не тако давно, слика била потупно другачија. Надамо се да ће примјер породице Капор из Билеће постати правило, не изузетак.