latinica  ћирилица
21/12/2014 |  09:54 | Аутор: РТС

Сертић: Чиста десетка за Самит

Са економског становишта Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе у Београду добио је чисту десетку, оцијенио је министар привреде Жељко Сертић. Кинеске компаније су показале заинтересованост за 18 предузећа у реструктурирању, истиче Сертић.

Жељко Сертић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да су међу највриједнијим резултатима Самита они резултати који би требало да буду конкретизовани кроз будући оперативни рад.

Сертић је посебно истакао могућност да се обави 17 билатералних разговора за два дана и да се окупи толики број премијера на једном мјесту.

Говорећи о меморандуму о индустријским зонама, који је потписао са кинеском страном, објаснио је да је циљ да се направи стратешки план јер индустријске зоне битно утичу на долазак инвеститора.

- Пословни амбијент је конкретна ствар и ту има низ параметара који могу да се поправе, рекао је Сертић.

Објаснио је да постоји јасна процедура о начину функционисања индустријских зона, али да морамо да знамо и гдје и како да их поставимо.

Сертић је навео да су велике компаније на маргинама Самита разговарале о новим пројектима у вези са енергетиком. Како је рекао, документи о томе нису потписани, али су обављени разговори о томе и ти процеси су убрзани, што је још једна предност Самита.

Министар је рекао и да су инвеститори показали интересовање за 18 компанија у реструктурирању. Међу њима су ИМТ, ИМР, "Будимка", неколико бања и пољопривредна добра.

Навео је да је оптимиста јер су вођени разговори о проширењу погона и појачавању капацитета тих фабрика – увођење нове технологије. Истакао је да је Кина једна од водећих земаља у свијету када је ријеч о технолошкој развијености.

Говорећи о измјенама Закона о акцизама и порезима које је Влада данас усвојила, Сертић је рекао да је циљ тих измјена међународно усклађивање прописа у вези са ослобађањем од ПДВ-а за ИПА фондове и друге добротворне организације.

Када је ријеч о ребалансу буџета, Сертић је навео да скоро мјесец дана након ребаланса – имамо нови, технички ребаланс, што се у никада није деслио.

Истакао је да је то велика похвала за Владу, јер су приходи од такси и акциза већи него што је планирано, а трошкови су смањени.

- Ослобађа се простор да у параметрима који постоје платимо заостале обавезе, на примјер према пољопривредним произвођачима, рекао је Сертић и објаснио да ту не спадају дугови за "Ер Србију".

Рекао је и да ће буџет Министарства привреде бити мањи за 22 одсто због смањења субвенција.

- То је оно што смо обећали грађанима и предузећима: да више не могу да живе од државних пара већ да морају имати економску оправданост, рекао је Сертић.