latinica  ћирилица
21/12/2014 |  11:33 | Аутор: novosti.rs

Једите колико хоћете, али бирајте намирнице

Ако би постојала идеална дијета, то би била она током које једете колико желите, а ипак губите килограме
Воће - Фото: илустрација
ВоћеФото: илустрација

Дијете често подразумијевају јеловнике са премало хране, и остављају сталан осјећај празног желуца. Волуметрикс дијета, веома популарна у Америци, базира се на храни која дуго одржава ситост, а нема много калорија. Овакав избор хране омогућава да се количински доста поједе, а да се не унесе превише калорија.

Дијета је произашла из књиге "Волуметрикс план исхране" нутриционисте Барбаре Ролс, која промовише контролу глади уношењем намирница "ниске енергетске густоће". Њен је став да људи воле да једу и да ће између мањег и обилнијег оброка увијек прије изабрати онај с више хране, наводећи то као главни разлог неуспјеха многих дијета.

За разлику од многих планова исхране који наглашавају шта се не смије конзумирати, ова дијета је усредсређена на оно што се може без бојазни јести. Исхрана се базира на четири основе: намирницама које имају ниску енергетску густоћу, оне које имају висок садржај влакана, намирнице са високим садржајем протеина, и оне са мало масноћа.

Тако умјесто гладовања можете да уживате у обилнијим оброцима, а ипак да мршавите од пола килограма до килограм недјељно. Зато се исхрана базира прије свега на намирницама богатим водом и влакнима, у којима има мало масти, па самим тим и калорија.

Јеловник у склопу ове дијете заснива се на воћу, поврћу (са мало скроба), интегралним житарицама, немасном месу, риби, немасном млијеку и ферментисаним млијечним производима. Неке намирнице, попут масти, имају високу енергетску вриједност у малој количини, па самим тим и високу енергетску густоћу. На другом крају тог низа је вода, чија је енергетска густоћа нула.

Намирнице високе енергетске густоће попут уља, орашастих плодова, сирева, масног меса, грицкалица и слаткиша, као и алкохол, нису потпуно забрањене, али их треба избјегавати и јести само у ријетким приликама, у малим количинама.

Да би се подстакао метаболизам, препоручује се физичка активност коју треба почети лаганим темпом и постепено повећавати интензитет. Да би се пратио напредак у губитку килограма, др Ролс препоручује да се води дневник исхране и вјежбања.

Волуметрикс дијета спада у добро балансиране начине исхране, уз коришћење логичног приступа мршављењу - нема скидања килограма без мањег броја калорија. Килограми се губе постепено, у складу са препорукама нутрициониста.

Али, иако храна богата водом брзо даје осећај ситости, брзо и доводи до глади. Такође, људи не једу само када су гладни, не треба занемарити и друге разлоге, попут емотивних разлога, стечених навика. Зато ова дијета онима који су навикли да се хране другачије и да једу и када нису гладни, може тешко да падне, јер захтијева другачији приступ јелу..