latinica  ћирилица
21/12/2014 |  11:41 | Аутор: СРНА

Јоксимовић: Није "драма" ако се прво поглавље отвори за мјесец или два

Министар без портфеља у Влади Србије задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да Србија није задовољна што није отворено ниједно преговарачке поглавље са ЕУ до краја године, али да није никаква драма ако се то деси за мјесец или два.

Наводећи да је било сигнала да ће прво поглавље бити отворено до краја године, Јоксимовићева каже да Србија суштински ништа не губи због тога што још није отворено прво поглавље у преговорима о чланству.

Она је за ТВ "Пинк" рекла да је Србија само жељела да јој ЕУ тиме пошаље повратни сигнал да разумије свеобухватни процес реформи који је започет у Србији.

- Да ли можемо да будемо задовољни што нисмо сада отворили поглавље. Не можемо, али свакако то не умањује ни наш напредак, нити вољу да наставимо даље, рекла је Јоксимовићева, наводећи да је Србија урадила много на процесу бројних реформи од правосуђа, до економије.

Она је додала да је забрињава што је Србија "упала у причу" да се стално говори о отварању поглавља као о некој судбоносној ствари у процесу европских интеграција што, наравно, није тачно.

Јоксимовићева је навела да нема нових услова за улазак Србије у ЕУ, истакавши да нико не тражи признање независности Косова.

- Оно што је наша специфичност јесте поглавље 35 које се тиче имплементације бриселског споразума и дијалога Београда и Приштине, рекла је она, додајући да су 11 услова који се помињу у штампи у ствари дио бриселског споразума који је Србија потписала.

Јоксимовићева је рекла да постоји могућност да у 2015. години дио средстава из европских ИПА Фондова буде дат Србији као социјална подршка предузећима у реструктурисању за програме запошљавања и отпремнина.

Она је додала и да је Србија добила могућност да дио средстава из Фонда солидарности ЕУ, чак 62 милиона евра, опет пренамијени за потребе санације штете од поплава.