latinica  ћирилица
21/12/2014 |  11:55 | Аутор: Агенције

Џеб Буш излази на црту Клинтоновој?

Џеб Буш најавио је могућност да се кандидује за предсједничке изборе 2016. године, чиме постаје могући ривал Хилари Клинтон, за коју се очекује да ће ускоро саопштити да улази у изборну трку.

Долазак Џеба Буша (61), сина предсједника Џорџа Буша Старијег и брата предсједника Џорџа Буша Млађег, или Хилари Клинтон (67), супруге бившег америчког предсједника Била Клинтона, у Бијелу кућу 2017. године значио би да од 1989. године двије породице имају монопол извршне власти у САД, преноси Бета.

Садашњи амерички предсједник Барак Обама би, према томе, представљао само "кратку паузу" између двије "породичне владавине", оцијениле су свјетске агенције.

Бивша прва дама САД и државна секретарка Хилари Клинтон, која познаје Бијелу кућу као свој џеп јер је у предсједничкој палати живјела од 1993. до 2001. године, искључила је могућност да би за америчку демократију било "монотоно" да влада иста "породична политичка династија".

- Имали смо два Рузвелта и два Адамса. Можда неке породице једноставно имају бољи осјећај или предиспозицију да се баве политиком, рекла је Хилари Клинтон.

Џон Квинси Адамс, шести амерички председник (1825-1829) био је син Џона Адамса, другог америчког предсједника (1791-1801), који је наслиједио Џорџа Вашингтона.

Предсједници Теодор Рузвелт (1901-1909) и Френклин Делано Рузвелт (1933-1945) били су даљи рођаци.

Бивша америчка државна секретарка ипак је рекла да познато презиме не мора увијек да буде гаранција за успјех у политици.

- Била сам кандидат за изборе 2008. али сам изгубила од Обаме. Наш систем је отворен за све. То није монархија у којој краљ једног јутра устане и одлучи да абдицира у корист свог сина, рекла је Хилари Клинтон.

Аналитичари се, пак, не слажу у потпуности с њеним ставом. Политиколог са Универзитета Колумбија Роб Гудман сматра да породична политичка династија "није добра ствар".

- Моћ тих политичких династија, која се заснива на истом презимену, ослања се на снажну мрежу донатора и често је склона попуштању у демократији, чиме се отвара пут идеји да наредна, нова генерација лидера може изронути из било какве средине, рекао је Гудман.

Према његовим речима, политичка династија представља само "добру причу".

- Политика не може само да се заснива на фасцинантним причама. Она настаје из друштвених покрета, од обичних људи и из борбе неких интереса, оцијенио је Гудман.

Премда су предсједнички избори, заказани 8. новембра 2016. године, далеко, демократе су спремне да подрже Хилари Клинтон као свог кандидата, док ће Буш имати више тешкоћа да убиједи своје републиканце.

- Не видим да ће земља изабрати још једног Буша, рекао је републикански сенатор Оклахоме Том Коберн, познат по отворености у јавним наступима. - Још постоји неки бес према Џорџу Бушу Млађем. Да Џеб нема исто презиме, био би одличан кандидат, додао је сенатор.

Буш Старији, сам син сенатора, био је само у једном мандату предсједник САД. Поразио га је Бил Клинтон, али ће зато Бушов син, Буш Млађи, постати предсједник осам година касније. Његова супруга Барбара недавно је рекла да је "смијешно" да велика земља као САД није у стању да пронађе предсједничког кандидата који не припада познатим породичним династијама лидера.

Аналитичари наводе да је једина извјесност та да ће се породица Обама, уколико не дође до изненадног преокрета, држати даље од предсједничке трке.

Медији преносе да се прва дама Мишел Обама неколико пута изјаснила да је не привлачи "политичка пустоловина".