latinica  ћирилица
21/12/2014 |  11:57 | Аутор: СРНА

Цијене нафте ће се опоравити

Саудијски министар за нафту Али ал Наими изразио је данас увјерење да ће се цијене нафте на свјетском тржишту побољшати након пада за који је, дјелимично, окривио "недостатак сарадње" произвођача изван чланства ОПЕК-а.

- Увјерен сам да ће се нафтно тржиште опоравити и да ће се цијене побољшати, рекао је Наими на енергетском форуму у Абу Дабију.

Према његовим ријечима, велики пад цијена дјелимично се догодио због "недостатка сарадње главних произвођача изван ОПЕК-а, погрешних информација и похлепе спекуланата".

Он сматра да ће произвођачи изван нафтног картела напосљетку схватити "важност сарадње како би се осигурале поштене цијене".

Наими је предвидио да "скупљи произвођачи неће наставити са повећањем производње", што је јасна сугестија за извлачење нафте из пијеска и шкриљаца у Сјеверној Америци.

Саудијски министар одбацио је тврдње о саудијској "завјери" да се узрокује раст цијена због политичких циљева и инсистирао на томе да је политика његове земље "заснована искључиво на економским принципима".