latinica  ћирилица
21/12/2014 |  14:24 | Аутор: СРНА

Прва конвенција Удружење грађана "Покрет позитивна Српска" (ВИДЕО)

Удружење грађана "Покрет позитивна Српска" усмјериће своје активности у наредној години на три пројекта - културну и духовну обнову и развој Републике Српске, образовање и одрживи развој у оквиру којег ће се бавити темама правосуђа, банкарства и пољопривреде, најавио је данас предсједник Удружења Александар Сајић.

Сајић је, прије почетка прве конвенције Удружења у Бањалуци, рекао новинарима да ће прва тема у наредној години бити ситуација у правосуђу и за први квартал наредне године најавио одржавање међународне конференције о правосуђу.

"Ми смо се већ раније изјаснили да нисмо задовољни ситуацијом у правосуђу, али имамо конкретне приједлоге које ћемо размијенити, усагласити и у форми закључака представити јавности на међународној конференцији коју планирамо да организујемо у фебруару или почетком марта", рекао је Сајић.

Он је подсјетио да је, осим хуманитарних акција, "Покрет позитивна Српска" крајем августа организовао изложбу "Млада Босна и сарајевски атентат" у Андрићграду, али и учествовао у креирању и реализацији идеје о подизању споменика Стефану Немањи у Бањалуци у сарадњи са Фондацијом "Достојанство" из Новог Сада.

Сајић је рекао да ће Удружење наставити реализацију закључака конвенције о високом образовању, подсјетивши да је у организацији овог удружења недавно одржана конференција о високом образовању.

Предсједник Одбора за пољопривреду "Покрета позитивна Српска", професор Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Татјана Пандуревић рекла је новинарима да је једно од основних програмских начела овог удружења одрживи развој и у оквиру њега пољопривреда.

Она је нагласила да се не смије заборавити на то колико су овогодишње поплаве утицале на укупну пољопривреду и привреду у Српској.

- "Акценат ћемо ставити на заштиту домаће производње што је изузетно битно, навела је Пандуревићева.

Један од оснивача Удружења Никица Врањеш рекао је да треба искористити компаративне предности које Република Српска има у односу на окружење.

Он је нагласио да "Покрет позитивна Српска", у сарадњи са владиним институцијама, политичким организацијама, медијима и грађанским иницијативама, жели да допринесе отварању питања која која оптерећују друштво.

Предсједник Управног одбора Удружења Далибор Рачић каже да ће Одбор за образовање овог удружења ускоро изнијети конкретне приједлоге како би се у образовање у Српској могло реформисати и да би де дошло до суштинског, аутономног концепта који ће бити прилагодљив само за потребе Републике Српске.

Директор Културног центра Нови Сад и представник Фондације "Достојанство" Андреј Фајгељ подсјетио је да је Фондација, у сарадњи са "Покретом позитивна Српска" подигла први споменик оснивачу Србије Стефану Немањи у Бањалуци.

- Та сарадња је примјер шта могу да ураде људи када желе да раде на обнови националне културе, а нарочито на укључивању младих у стваралачки рад. То је рецепт за будућу позитивну Српску и позитивну Србију и уопште позитивну будућност свих нас. Дошли смо да пружимо пуну подршку раду `Покрета позитивна Српска, рекао Фајгељ.

На конвенцији је наглашено да је мисија свих чланова овог удружења позитиван допринос у изградњи бољег и праведнијег друштва, те у промоцији позитивних вриједности.