latinica  ћирилица
21/12/2014 |  15:30 | Аутор: СРНА

Социјални партнери незадовољни економском политиком (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић данас је разговарала о буџету и економској политици с представницима Привредне коморе, Уније удружења послодаваца и Савеза синдиката Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да ће Влада Српске наставити да уважава ставове социјалних партнера, те да ће консултације у вези са економском политиком и буџетом бити настављене наредне седмице, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас у Бањалуци да синдикат није задовољан предложеном економском политиком и буџетом за наредну годину.

"Економска политика није одраз наших ставова, јер нису испоштовани кључни захтјеви када је ријеч о правима радника. Ту, прије свега, мислим на права која су радници стекли поштеним радом, а нису могли то да наплате и да имају повезане доприносе", рекла је Мишићева након састанка премијера Српске Жељке Цвијановић са социјалним партнерима.

Према њеним ријечима, велика замјерка буџету односи се на програм социјалног збрињавања.

"За социјално збрињавање предвиђена су само три милиона КМ, што није довољно за измиривање обавеза према радницима", додала је Мишићева.

Она је нагласила да су потребне додатне консултације Владе Српске и социјалних партнера да би био сачињен документ којим ће да буду испоштоване обавезе према радницима.

"Никада нисмо тражили усвајање новог закона о раду, него само да буде поштиван постојећи закон. Тражили смо од Владе да обезбиједи владавину права, а да кажњава све оне који то не раде", подсјетила је Мишићева.

Она је упозорила да, уколико не буду прихваћени захтјеви Синдиката, вријеме које долази неће бити добро за грађане и раднике.

"По ономе што смо видјели, у предложеном буџету нема смањења плата, што не значи да су неке друге секторске политике у истом износу као и прошле године", каже Мишићева и напомиње да ће идуће седмице бити настављене консултације.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да ни Комора није задовољна конкретизацијом њихових приједлога и мјера.

"Потребна нам је економска политика чији ће резултат бити побољшање привредног амбијента. Очекујемо да ће економска политика бити конкретнија, јер у супротном неће имати нашу подршку", каже Ђурић.

Он је поновио да је привреду потребно растеретити фискалних и парафискалних намета, измијенити одређену законску регулативу којом ће да буде побољшан привредни амбијент.

Предсједник Уније удружења послодаваца Предраг Згоњанин очекује да ће у наредној години бити усвојен нови закон о раду.

"С предложеним документима нисмо задовољни. У њима није прецизирано да ли ће да буде усвојен нови закон о раду", додао је Згоњанин.