latinica  ћирилица
21/12/2014 |  16:29 | Аутор: СРНА

Давутоглу оптужује Брисел за "прљаву кампању"

Турски премијер Ахмет Давутоглу оптужио је данас ЕУ да је почела "прљаву кампању" против Турске, критиком хапшења неистомишљеника предсједника Реџепа Тајипа Ердоана.

Давутоглу је, говорећи на конгресу владајуће странке у Анкари, критиковао ЕУ да је ужурбано објавила саопштење са критикама полицијске операције извршене прошлог викенда.

"ЕУ је чак објавила саопштење на празни. Тим саопштењем, почели су прљаву кампању према нашој Влади. Том прљавом кампањом, воде кампању клевета против наше Владе и земље", истакао је Давутоглу.

Турска полиција је током прошлог викенда ухапсила двадесетак особа, укључујући уредника најтиражнијег листа и друге представнике медија, приликом потраге за присталицама муслиманског имама Фетулаха Гулама.

Суд у Истанбулу донио је 19. децембра одлуку о ослобађању Екрема Думанлија, главног и одговорног уредника листа "Заман", али и да ће директор телевизијске станице "Самањолу" Хиајет Карача остати у притвору.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и европски комесар за политику према сусједима и преговоре о проширењу Јоханес Хан осудили су полицијске претресе, наглашавајући да су они "противни европским вриједностима" и да "нису у складу са слободом медија, која је суштински принцип демократије".

Давутоглу је инсистирао на томе да хапшења ни на који начин нису повезана са слободом медија.