latinica  ћирилица
06/01/2015 |  18:34 | Аутор: СРНА

Бадње вече у градовима Српске

У порти цркве Свете Тројице у Приједору освештан је и наложен централни бадњак, чиме је почела прослава Бадње вечери.

Претходно је колона са централним бадњаком прошла кроз више приједорских насеља, а сјечу и праћење бадњака ове године организовао је Савјет мјесне заједнице Центар. Прослава Бадње вечери наставља се у кругу породице уз посну трпезу. Бадњачке светковине и вечерња богослужења одржана су у свим парохијама приједорског намјесништва Српске православне цркве.

Мјештани которварошког насеља Баштина ове године су били домаћини бадњаку, а дочек је организован код храма Светог Великомученика Кнеза Лазара у Забрђу, који је у изградњи. Бадњачка колона је прошла кроз центар града, а освештању бадњака у присуству великог броја православних хришћана приступило у храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу.

У Мркоњић Град Бадњи дан је обиљежен у духу традиције и обичаја поводом најрадоснијег хришћанског празника. Бадња литургија служена је у свих двадесет храмова у овој општини, те обављено освештења и налагање бадњака, младог храствог дрвета. Централно обиљежавање било је у храму Светог Саве и цркви Рођења пресвете Богородице у Мркоњић Граду гдје су служена и вечерња бадња литургија уз саслужење свештенства Мркоњићке парохије

Неколико стотина грађана Бијељине присуствовало је приношењу бадњака, које је на градском тргу освештао владика зворничко-тузлански Хризостом. Свечаност налагања бадњака употпунио је и божићни ватромет. Владика Хризостом пожелио је православним вјерницима да Бадње вече дочекају са својим породицама у здрављу и весељу, да са радошћу дочекају празник Христовог рођења и позвао их да "отворе своја срца за Божија дјела".

У Старој српској православној цркви Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву вечерас је након вечерње службе у порти храма обављено освештање и налагање бадњака. Парох сарајевски Вања Јовановић, који је служио вечерњу литургију, а потом освештао и запалио Бадњак, рекао је да је сваки празник у хришћанском животу искључиво и увијек везан за Христа и спасење људи. Литургији и налагању бадњака, присуствовао је велики број православних вјерника, али и других грађана из Сарајева, Источног Сарајева и Пала, а међу њима су били и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукичевић.

 

У Дервенти је након вечерње службе у саборном и спомен-храму Успења Пресвете Богородице освештан и наложен бадњак. Традиционално, и ове године налагање бадњака обавио је начелник општине Милорад Симић, који је рекао да то чини дести пут и да је радостан што се одазвао велик број вјерника. Он је свим православцима честитао празник Христовог Рођења уз традиционални поздрав "Мир Божији, Христос се роди". Вечерњем богослужењу и паљењу бадњака на Тргу православља, испред храма, присуствовао је велики број вјерника.

На Тргу слободе у центру Требиња обављено је традиционално налагање бадњака, које је окупило велики број грађана и дјеце који су уз пјесму и игру најавили најрадоснији хришћански празник. Јереј ставрофор Никола Јанковић пожелио је вјерницима да им ватра бадњака огрије срца и душе, те сваки благослов Божији, а изнад свега љубав и слогу. Замјеник градоначелника Требиња Неђо Ћебеџија честитао је суграђанима Бадњак, истичући да их је око његове ватре сабрала вјечна свјетлост из Витлејемске пећине гдје се "љубав над љубавима роди".

У порти храма Вазнесења Господњег у Невесињу обављено је освештање и налагање бадњака. Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је у храму вечерњу литургију и позвао окупљене вјернике да се радују Божићу и његују највеће хришћанске врлине. На Градском тргу је организован традиционални дочек бадњака из Луке, Придвораца, Биограда, Оџака, Батковића и Кифиног Села. Свечана литија прошла је градским улицама и зауставила се у порти Саборног храма, гдје је обављено налагање бадњака.

Више хиљада православних вјерника присуствовало је вечерас налагању бадњака испред храмова Светог Николе и Светог Саве у Фочи. Након што је витлејемски пламен обасјао порту светониколајевске цркве, исти обред послије вечерњег богослужења обављен је и испред новог храма посвећеног првом српском архиепископу. Бадњак је наложен и у индустријском насељу Брод на Дрини, гдје не постоји православна црква, али се мјештани заједно са парохом окупљају на Бадње вече како би посвједочили Христове ријечи "Јер гдје су два или три сабрани у име моје, ондје сам и ја међу њима".

Свечано је било и у порти храма Свете Тројице у федералној општини Фоча-Устиколина, гдје су се око светог пламена окупили Срби повратници, али и некадашњи Устикољани који живе у Српској.

Освештањем и налагањем бадњака у порти храма Успенија Пресвете Богородице у Брчком вечерас је у присуству више стотина вјерника свечано обиљежено Бадње вече. У порти храма Успенија Пресвете Богородице приређен је и вишеминутни ватромет, а потом и пригодан музичко-забавни програм. Вечерњим богослужењима и ложењем Бадњака у црквеним портама, Бадње вече је свечано обиљежено и у осталим парохијама на подручју Брчког.