latinica  ћирилица
27/01/2015 |  15:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Побједник "Кустендорфа" "Стела марис" Ђакома Абруцезеа

Златно јаје за најбољи филм на овогодишњем Кустендорфу припало је француском филму "Стела марис" младог редитеља Ђакома Абруцезеа, који је захвалио на шанси коју је добио и рекао да је срећан што је на фестивалу на којем је провео невјероватних шест дана
Побједници Кустендорфа - Фото: ТАНЈУГ
Побједници КустендорфаФото: ТАНЈУГ

Члан жирија Алекс Гарсија рекао је да је филм младог редитеља за њега право изненађење, али и напоменуо да су сви учесници у званичној конкуренцији фестивала побједници.

- Свако од вас може бити поносан и срећан због оног што ради и свако од вас је побједник - рекао је Гарсија.
Млади Абруцезе је казао да је награду очекивао, те упитао може ли сада да добије српски пасош.

Сребрно јаје припало је српско-швајцарском филму "Рингишпил" младог Луке Попадића, док је бронзано јаје добио филм "Китова долина", исландског редитеља Гудмундура Арнара Гудмундсона.

Специјалну награду добио је египатски филм "Посљедња инаугурација јавног тоалета на 375. километру" редитеља Омара ел Зохаирија, за који је француска продуценткиња Клоди Осар рекла да тај филм показује како један мали детаљ може изазвати праву драму.

Поред Осарове и Гарсије, чланица овогодишњег жирија била је директорка Британског филмског института Аманда Невил.
Награду "Вилко Филач" за најбољу камеру добила је Ана Марија Визнеа за филм "Рингишпил".

Прије уручивања награда, Емир Кустурица додијелио је посебно признање продуценткињи Клоди Осар.

За признање "Дрво живота" које је примила, Осар је рекла да је то назначајнија награда у њеном животу и да је веома дирнута, јер "Кустендорф" сматра изузетним фестивалом, а Кустурицу великим човјеком, ствараоцем и умјетником.

Кустурица је, честитајући ауторима свих 17 филмова који су били у званичној конкуренцији, рекао је да и овог пута на "Кустендорфу" славимо филм.

- Код нас нема билборда, реклама, ничега што би подсјећало на комерцијалну страну приче. Овдје славимо филм и музику и зато нема мјеста као што је "Кустендорф" - казао је прослављени редитељ.

Кустурица је фестивал затворио позивом ауторима свих 17 филмова и члановима жирија на заједничко сликање.
Свечаност додјеле признања почела је наступом Радета Здравковића, звиждача из Новог Сада, а свој избор игара из врањског краја извео је КУД "Светозар Марковић" из Новог Сада.