latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:27 | Аутор: Агенције

Како крвна група одређује ризик од инфаркта

Крвне групе представљају насљеђе наших предака и самим тим могу много да нам кажу о томе да ли смо предодређени да се разболимо од одређених болести.

Ако ништа друго, прилично прецизно предвиђају ризик од срчаних болести. Нулта крвна група има најмањи ризик за болести срца, док особе са крвним групама А, Б или АБ имају далеко веће шансе да пате од кардиоваскуларних проблема.

Подаци истраживача са National Institutes of Health прикупљани су седам година на узорку од око 50.000 испитаника из сјеверозападног Ирана.

Притом се показало да особе с крвним групама А, Б или АБ имају у просјеку за десетак одсто већи ризик за смрт од посљедица потешкоћа са здрављем, него особе са крвном групом 0.

Испитаници из прве групе су имали просјечно 15 одсто већи ризик за смрт од посљедица болести срца него њихови вршњаци са крвном групом нула.

Поред тога, испитаници с крвним групама А, Б или АБ су имали просјечно 55 одсто већи ризик за смрт од рака желуца у односу на испитанике с крвном групом 0.

Научници истичу да на добијене резултате нису утицали фактори попут пола, старости, пушења, социоекономског статуса или етничког поријекла.