latinica  ћирилица
27/01/2015 |  19:50 | Аутор: СРНА

САНУ- Отворена изложба "Економија јасеновачких логора"

У Галерији науке и технике Српске академије наука и умјетности у Београду, вечерас је отворена изложба "Економија јасеновачког логора", аутора Тање Тулековић, вишег кустоса Спомен подручја Доња Градина.
САНУ - изложба "Економија јасеновачких логора" - Фото: СРНА
САНУ - изложба "Економија јасеновачких логора"Фото: СРНА

Директорица Спомен подручја Градина, Милорад Буква, рекао је на отварању изложбе да Јасеновац "чини посебним, а по техници убијања и савршенијим" од Аушвица, чињеница да су усташки џелати свакодневно измишљали како да на што свирепији начин убију своје жртве - Србе, Роме и Јевреје.

- У Аушвицу је направљен технички савршен систем убијања у виду гасних комора. Усташе су, међутим, у Јасеновцу као метод убијања, уз претходно исцрпљивање, искористили рад. Они су ангажовали логораше да даноноћно раде без хране и воде. На крају јесењих радова сви су углавном ликвидирани - рекао је Буква.

Он је нагласио да је ова изложба коју ће београдска публика имати прилику да види до 10. фебруара, само један од начина да се српска и јавност у иностранству "подсјети и упозна какве су димензије усташког злочина у Јасеновцу".

Српски академик Динко Давидов је рекао да је изложба "Економија јасеновачких логора" прилика да се сви заједно присјете оних који нису имали прилику да се роде, јер су они који су, како је рекао, могли бити њихови очеви и мајке убијени у Јасеновцу. Он је нагласио да је и његов отац био заточеник у једном "далеком европском логору смрти".

- Ми овом изложбом нећемо прогласити побједнике и рећи овај је поражен, а овај је побједник, овај је онакав, а онај овакав. Ми одавде морамо отићи сигурнији и увјеренији да не смијемо да дозволимо да се такве ствари понове - рекао је Давидов.

Ауторка изложбе Тања Тулековић нагласила је да садржај изложбе потврђује да је систем логора Јасеновац био планиран до крајњих детаља и да "усташе ништа нису препуштале случају".

- У логору је постојала радна група Е - Економија, унутар које су чињена најстравичнија звјерства. Логораши - радници су ујутро у 5 часова одвожени скелама преко Саве и ангажовани на различитим пословима. За своје џелате они су пекли и ракију, а усташе би се онако опијени такмичили у измишљању што бруталнијих радних задатака за њих - рекла је Тулековићева.

Изложба је постављена поводом Међународног дана сјећања на жртве холокауста. Изложбу чини 15 паноа на којима су, осим аутентичних фотографија "Јасеновачке економије", налазе и потресна вербална свједочења преживјелих логораша.

Изложба је премијерно представљена у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске, а након Београда биће представљена и у Новом Саду.