latinica  ћирилица
27/01/2015 |  21:14 | Аутор: СРНА

Бањалука- Отворена изложба о логору "Ђаково"

У Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у Бањалуци вечерас је отворена изложба "Логор Ђаково: Сјећање као опомена", поводом Међународног дана сјећања на жртве холокауста.
Бањалука- Отворена изложба  "Логор Ђаково" - Фото: СРНА
Бањалука- Отворена изложба "Логор Ђаково"Фото: СРНА

Сенатор Републике Српске Арие Ливне рекао је да је овај дан велики дан ослобођења концентрационог логора Аушвиц, али и један од најтрагичнијих дана у којем се подсјећа на милионе жртава Јевреја, Срба и антифашиста из цијелог свијета.

"Наш поглед треба да буде уперен ка будућности. Прошлост не можемо промијенити, али треба да сачувамо успомену на наше мртве", рекао је Ливне.

Он је указао и на потребу развијања свијести о томе да се фашизам, нацизам и антисемитизам враћају.

"Треба обратити пажњу и не заборавити да смо се 1934. године, када се Хитлер појавио, њему смијали и сматрали га лудаком, а сви знамо шта се десило након тог смијеха", упозорио је Ливне.

Према његовим ријечима, да би се спријечило понављање такве трагедије, треба се концентрисати на спречавање повратка фашизма, нацизма и националне и вјерске мржње у свијету по сваку цијену.

"Ако то постигнемо, онда смо се најбоље сјетили наших мртвих. Мислим да треба да учинимо све да се у школама предаје о том периоду", поручио је Ливне.

На изложби су приказани документи и фотографије концентрационог логора Ђаково, подаци о броју жртава, те биографије његових управника.

На данашњи дан 1945. године совјетска армија ослободила је нацистички концентрациони логор Аушвиц и сусједни логор Биркенау у којима је страдало 1,5 милиона људи.

Генерална скупштина УН је првог новембра 2005. године прогласила 27. јануар Међународним даном сјећања на Холокауст.