latinica  ћирилица
27/01/2015 |  21:19 | Аутор: Блиц

"Разговори с боговима" приказан на Кустендорфу

Умјетнички узбудљив омнибус "Разговори с боговима", послије Венеције приказан и на Кустендорфу, окупио је девет реномираних свјетских редитеља: Торнтона, Бабенка, Миру Наир, Накату, Алекса дела Иглесију, Кустурицу, Гобадија...

- Сањао сам бога. Рекао је да више не може, да ће се убити.... - каже један од ликова филма "Разговори с боговима", остварења које је побудило велику пажњу на синоћ завршеном 8. филмском фестивал Кустендорф.

Умјетнички узбудљив омнибус који је окупио девет реномираних свјетских редитеља тематизује девет религија и кроз то на својеврстан начин оцртава кроки једног од вјечитих, суштинских људских питања. Јер, види се то и у овом филму, бог је прије свега питање човјековог самоосјећања, његове жудње за животом.

Укратко, у овом спектру вјеровања, Ворик Торнтон се бави абориџинском спиритуалношћу, Хектор Бабенко умбандом, Мира Наир хиндуизмом, Хидео Наката шинтоизмом, Алекс дела Иглесија католицизмом, Емир Кустурица православним хришћанством, Бахман Гобада исламом, а Гиљермо Аријага атеизмом.

- Хтјели смо да направимо филм о религијама, а да се не сукобљавамо. Реакције публике у различитим градовима, на различитим мјестима, као и на Венецијанском фестивалу, биле су готово исте. То ме је изненадило и веома обрадовало - рекао је продуцент Алекс Гарсија, гост Кустендорфа.

Дио омнибуса Емира Кустурице, у коме и глуми, дијелом се заснива на миту о Сизифу - Бог је велика људска имагинација, највећи изум, а с друге стране он је нешто у чему се човјек препознаје. Не говорим о религији, говорим о ономе што човек види, осјети кад сам са собом склопи очи.

У јапанском филму "Патња" Хидео Наката, у коме су у главној улози посљедице цунамија на појединачне животе, између осталог, чујемо питање "ако бог постоји - зашто". Чујемо потом, и да је патња нешто што човјек треба (можда поново) да научи да цијени.

У чудесном духовитошћу прожетом филму Бахмана Гобадија, који се бави исламом, чује се и реченица: "Осјетио сам бога у њеним очима, коси, љепоти". Гобади, такође гост Кустендорфа, каже да је припадник Курда из Ирана:"Отац ми је шиит, а мајка сунит. У школи су ме учили једно, мајка код куће говорила друго. Размишљао сам, ма пусти то, треба слиједити своју унутрашњу нит. Мислим да је овај филм настао из те ситуације. Основна идеја је: само лагано и поштујмо једни друге.
На питање о хумору у свом филму, казао је: "То је зато што сам ја тужан човјек".

"Разговори с боговима" почиње остварењем Аустралијанца Ворика Торнтона, у коме без иједне реплике лијепа трудница напушта свој модерни ауто, оставља атрактивне сандале, наруквицу, узима флашу воде и одлази у дивљину да се породи.

- У области гдје сам рођен постоји шест језика. Када су Британци дошли да колонизују земљу, било их је 400, а остало их је 40. Зато сам одлучио да изоставим дијалоге - рекао је Ворик Торнтон, гост Кустендорфа.

На питање да ли су тзв. примитивни народи срећнији јер живе ближе природи, а даље од цивилизације, рекао је:

- Не, ми нисмо срећни. Узели су нам земљу, како бисмо могли бити. Међутим, ми славимо сваки педаљ те земље, радујемо се сваком новом јутру.