latinica  ћирилица
27/01/2015 |  22:11 | Аутор: СРНА

Светосавска академија: Свети Сава дубоко уткан у биће српског народа

Свети Сава дубоко је уткан у биће српског народа и представља његову саборну снагу која га покреће на све што је добро, речено је на Светосавској академији "Поруке потомцима" у Бањалуци.

Благосиљајући академију, епископ бањалучки Јефрем рекао је да се она доживљава као својеврсна духовна смотра и да и данас задивљује и обавезује Савино родољубље и богољубље.

"У искуству вјере, духа и културе, прошлост може осмислити садашњост и упутити на будућност, а наша обавеза је да се угледамо на Светог Саву, јер се он у првом реду угледао на Христа", поручио је владика Јефрем.

Професор Православног богословског факултета Фоча Љубивоје Стојановић рекао је у светосавској бесједи да је први српски архиепископ својим животом показао да је Христа тражио свим својим бићем и да је његова животна филозофија била давање себе и жртва.

"Његов пут од принца Растка, преко монаха до Светог Саве треба да нас подстакне да промишљамо свој живот и да, славећи светитеља, препознамо властите капацитете", рекао је Стојановић.

Он је додао да је Сава својим понашањем прокрчио пут не само потомцима, већ и прецима, јер су се након њега замонашили његов отац и мајка.

"Не треба превидјети чињеницу да је он прво постао монах, па архиепископ и да је био укључен у дипломатски рад. Он није стварао народну цркву, већ црквени народ", рекао је Стојановић.

Према његовим ријечима, славећи Светог Саву, српски народ слуша његове поруке, не као пароле, већ као његову љубав и жртву.

На академији су наступили мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство", мјешовити хор Академије умјетности бањалучког Универзитета, хор свештеника Епархије бањалучке, ученици школе глуме Дјечијег позоришта Републике Српске, ученици Основне музичке школе "Владо Милошевић" Бањалука.

Текстове Васка Попе, Милована Витезовића, Ранка Симовића, Манојле Гавриловића, Милована Витезовића, Слободана Ракитића и Ђуре Дамјановића говорили су глумци Горан Јокић и Свјетлана Андрић, а ученик бањалучке Гимназије Марко Ромић прочитао је рад "Светосавље учи, избор је мој".

Светосавској академији у концертној сали Културног центра Бански двор присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар просвјете и културе Дане Малешевић, те представници институција Републике Српске, културног, јавног и вјерског живота.

Организатори академије су Српска православна општина Бањалука, градска управа Бањалука, Секретаријат за вјере Републике Српске, Културни центар Бански двор и Српско пјевачко друштво "Јединство" Бањалука.