latinica  ћирилица
28/01/2015 |  07:49 | Аутор: РТРС

Светосавска академија у Бањалуци (ВИДЕО)

Свечаном Светосавском академијом у културном центру Бански двор у Бањалуци завршено је обиљежавање славе Светог Саве. Академију је говором отворио епископ бањалучки Јефрем и честитао свима овај празник.

Свети Сава дубоко је уткан у биће српског народа и вјечно присутан у нашој цЈелокупној историји и садашњости, рекао је епископ бањалучки Јефрем, честитајући свима празник, Светог Саву. Његово преосвјештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је да "Свети Сава кроз цијелу нашу историју, као и данас сабира снагу нашег народа и цркве, који нас својом светом личношћу сабира, надахњује и покреће све што је свето и добро за живот у овом времену''.

Мјешовито српско пјевачко друштво ,,Јединство'', које је више од 20 година незаобилазан дио ове свечане академије, представило се публици са композицијама различитих аутора у духу данашњег празника.

Диригент хора "Јединство", Немања Савић изразио је "задовољство да више од 20 година учествује на оваквим академијама и и што се бањалучкој публици хор сваке године представља са дијеловима и избором из духовног репертоара, који је све богатији''.

Присутни су слушали и хор бањалучке Академије умјетности, бесједе и композиције класичне музике које су изводили ученици основних музичких школа. Свечаној академији присуствовали су многобројни гости из политичког и јавног живота Српске. 

Прилог Љубице Ковачев.