latinica  ћирилица
28/01/2015 |  08:37 | Аутор: СРНА

ЕУ: Нова иницијатива за широку коалицију

Европска унија покренула је иницијативу да на нивоу БиХ буде формирана широка коалиција странака с циљем провођења реформи које су постављене као услов за даље приближавање европским интеграцијама.

Западне диломате у Сарајеву већ су почеле тајне преговоре са бројним домаћим политичким лидерима да би их привољели на компромис који би подразумијевао да се у будућем саставу Савјета министара БиХ нађе мјеста и за кадар СНСД–а и СББ–а, пише данашња штампа.

Наводећи да је до заокрета у политици ЕУ према БиХ дошло након неочекиваног застоја у формирању власти у Федерацији БиХ, саговорници листа кажу да је у званичном Бриселу све више оних који сматрају да је без укључивања у власт свих релевантних политичких фактора у БиХ, у наредне четири године немогуће направити било какав напредак.

- Европљанима је све јасније да тренутни модел расподјеле власти, у којем у Републици Српској власт држи СНСД, а у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ пријети све извјеснија блокада реформских процеса, дугорочно није најсрећније рјешење. Због тога се у Бриселу све гласније могу чути ставови да је у БиХ потребно формирати широку владајућу коалицију која ће бити у стању да прогура болне реформе, наводе извори листа.

Политички аналитичар Пејо Гашпаревић каже да и према његовим сазнањима у ЕУ постоји снажна струја која се залаже за формирање што шире коалиције на нивоу Бих.

- Не треба искључити могућност да у тренутну коалицију на нивоу БиХ, коју чине СДА, ХДЗ БиХ, ДФ и српске странке из СДС-ПДП-НДП, под притиском ЕУ на крају уђу и СНСД и СББ. Европљани се жестоко плаше новог неуспјеха у БиХ и због тога ће учинити све да то спријече, рекао је Гашпаревић.