latinica  ћирилица
28/01/2015 |  08:42 | Аутор: Агенције

Пријавили Ђапића због убиства Параџика

Аутохтона-Хрватска странка права (А-ХСП) поднијела је кривичну пријаву против Анте Ђапића због убиства потпредсједника Хрватске странке права Анте Параџика 1991. године, и предложила да се у истрази испитају Јосип Манолић, Добрислав Парага и Ружа Томашић.

А-ХСП наводи у пријави да убиство не застарјева, а да је из доказа које је изнио Јосип Манолић видљиво да је Ђапић учествовао у припреми политичког убиства Анте Параџика.

Та странка се позива на интервју у којем је Јосип Манолић ових дана рекао "Националу" да су први хрватски предсједник Фрањо Туђман, ратни министар одбране Гојко Шушак и Анте Ђапић закључили да "треба изоловати оно што је најекстремније, а оне који ће се и даље хватати мача - знате како се каже, тко се мача лаћа...".

Како наводи А-ХСП, Манолић је у том интервјуу рекао да је Туђман дошао до закључка да се против ХСП-а неће моћи борити правосудном репресијом и да мора тражити друга рјешења.

А-ХСП се позива и на тврдње Параге да је у септембру 1991. на позив Жељка Шеландића у друштву с Параџиком дошао у једну трговину, гдје их је дочекала Ружа Томашић, која је у то вријеме радила у кабинету Јосипа Перковића на осигурању Туђмана. Наводно им је рекла да је Туђман издао налог за ликвидацију и замолила да ником не говоре о том састанку.

Анте Параџик је убијен непуне двије недјеље након тог састанка, наводи А-ХСП у кривичној пријави.

Додају да Фрањо Туђман и Гојко Шушак нису међу живима, а да Ђапић ужива у саборској пензији са функцијом предсједника Градског вијећа у Осијеку.

Након што је сазнао за пријаву против њега, Ђапић је рекао да је био пренеражен и да се, како је истакао, "крстио лијевом и десном руком".

Каже да такве небулозе још никада није чуо и да "нема коментар јер би свака ријеч само наружила успомену на Анту Параџика".