latinica  ћирилица
28/01/2015 |  08:43 | Аутор: РТРС

"Солунски програм Сиризе"

Влада коју ће формирати Сириза поштоваће обавезе Грчке да као чланица еврозоне одржава балансиран буџет и посветиће се постизању квантативних циљева, преноси Фајненшл Тајмс ријечи Алексиса Ципраса.
Алексис Ципрас, лидер Сиризе - Фото: AP
Алексис Ципрас, лидер СиризеФото: AP

"Послије 25. јанура Грчка више неће бити иста. Моја странка Сириза гарантује нови друштвени уговор за политичку стабилност и економску безбједност. Нудимо политику која ће прекинути строгу штедњу, ојачати демократију, друштвено јединство и средњу класу. То је једини начин да се ојача еврозона и да европски пројекат постане прихватљив свим становницима овог континента.

Морамо прекинути политику строге штедње да бисмо спријечили да страх уништи демократију. Ако снаге прогреса и демократије не промијене Европу, то ће умјесто нас учинити Марин Ле Пен и њени ултрадесни савезници. Наша обавеза је да отворено и искрено преговарамо са европским партнерима. Неразумно је да једни другима показујемо само зубе.

Појаснићу: управљање државним буџетом не подразумијева аутоматски политику строге штедње. Влада коју ће формирати Сириза поштоваће обавезе Грчке да као чланица еврозоне одржава балансиран буџет и посветиће се постизању квантативних циљева. Међутим, суштинска одлика демократије је да новоизабрана влада сама одлучује како ће испунити те задатке. Политика строге штедње није дио европских споразума, него су то демократија и принцип народног суверенитета. Ако нам грађани Грчке повјере своје гласове, спровођење нашег економског програма неће бити “унилатералан“ чин, већ демократска обавеза.

Да ли постоји иједан логичан разлог да се настави са терапијом која само погоршава болест? Политика строге штедње у Грчкој није успјела. Сломила је привреду и довела до масовне незапослености. Дошло је до хуманитарне катастрофе. Влада је зајмодавцима обећала да ће у 2015. додатно смањити плате и пензије и повећати пореске стопе. Желимо да Грчку учинимо пристојном и демократском европском земљом. Наш манифест, познат као Солунски програм, садржи низ краткорочних фискалних мјера које ће умањити хуманитарну катастрофу, покренути привреду и поново запослити становништво. За разлику од претходних влада, ми ћемо апострофирати домаће факторе који су продубили кризу. Супротставићемо се олигарсима који избјегавају плаћање пореза. Осигураћемо социјалну правду и одрживи развој у склопу социјалне тржишне привреде.

Грчки јавни дуг нарастао је до запањујућих 177 одсто бруто домаћег производа. То је неодрживо; веома је тешко испуњавати обавезе. За постојеће зајмове захтијевамо услове који неће довести до рецесије и који грађане неће додатно гурнути у безнађе и сиромаштво. Не тражимо нове зајмове; не можемо бескрајно да повећавамо дуг.

Лондонска конференција је 1953. године помогла Њемачкој да оствари своје послијератно економско чудо ослободивши је терета њених прошлих грешака. (Грчка је била један од међународних кредитора који су учествовали на овој конференцији). Будући да је политика строге штедње широм Европе изазвала презадуженост, ми ћемо сазвати Европску конференцију о дугу која ће, као и лондонска некад, снажно покренути европски економски раст. То није питање моралног хазарда. То је наша морална дужност.

Од Европске централне банке очекујемо покретање програма кванитативних олакшица. То је одавно требало да се уради.

Сиризи ће бити потребно вријеме како би промијенила Грчку. Само ми можемо гарантовати прекид клијентелистичких и клептократских пракси политичких и економских елита. До сада нисмо били у влади; ми смо нова снага која прошлости не дугује ништа. Ми ћемо спровести реформе које су Грчкој пријеко потребне.