latinica  ћирилица
28/01/2015 |  09:31 | Аутор: СРНА

Шест општина са једноцифреним бројем новорођених

У Републици Српској шест општина има једноцифрен број новорођенчади у прошлој години, подаци су Јавног фонда за дјечију заштиту Српске.

У Источном Купресу у 2014. рођене су само двије бебе, а годину раније четири. у Новом Горажду рођене су четири бебе, лани 10. У општини Језеро су 2014. године рођене четири бебе, а само годину раније ова општина је имала 14 новорођенчади.

У Трнову је прошле гoдине рођено седам беба, годину раније девет, док је број новорођених у Калиновику девет, а лани 12.

Једноцифрен број од девет новорођенчади има и општина Источни Стари Град, али у овој локалној заједници то је повећање у односу на годину раније, када су рођене четири бебе.

Портпарол Фонда Марко Милисав рекао је Срни да су ово подаци добијени на основу поднесених и остварених захтјева за право на помоћ за опрему новорођенчета у 2014. години у 60 локалних центара за социјални рад.

"Може се очекивати да број рођених у Републици Српској 2014. године буде једнак или нешто виши у односу на претходну годину, у којој је ово право остварено за 9.661 новорођенче", истичу у Фонду за дјечију заштиту.

Као охрабрујућу, у Фонду издвајају чињеницу да се број новорођенчади повећао у општинама Републике Српске са мањим бројем становника као што су Крупа на Уни, Костајница, Мркоњић Град, Шипово, Братунац, Хан Пијесак, Источно Ново Сарајево, Соколац и Љубиње.

Највећи град Републике Српске Бањалука прошле је године постала богатија за 1.824 бебе, слиједи Бијељина са 833 новорођених, Приједор у којем су рођене 524 бебе, Добој са 510 новорођених у прошлој години, Зворник са 339 новорођених и Требиње у којем је рођено 239 беба.